FOTO: null

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da se u Srpskoj ove godine očekuje dobar kvalitet i prinos pšenice, veći od prosječnog.

"Stanje pšenice i strnih žita generalno je dosta dobro i očekujemo dobar kvalitet i nešto veći prinos od prosječnog, više od četiri tone pšenice po hektaru", rekao je Pašalić na tradicionalnoj manifestaciji "Dani polja strnih žita", koja je danas održana u Bijeljini. 

On je naveo da je u Republici Srpskoj pšenicom zasijano 40.000 hektara, a pod strnim žitima je ukupno 60.000 hektara. 

"Važno je da smo održali proizvodnju pšenice i da ona raste", istakao je Pašalić i podsjetio da je prošle godine pod pšenicom bilo oko 30.000 hektara. 

On je, nakon obilaska oglednog polja u bijeljinskom Novom Selu, rekao novinarima da se ove godine očekuje nešto ranija žetva pšenice u odnosu na prethodne, te da će resorno ministarstvo do kraja juna okupiti proizvođače i otkupljivače i pokušati da posreduje kod dogovaranja otkupne cijene pšenice. 

Pašalić je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede isplatiti domaćim proizvođačima pšenice premiju od 250 KM po hektaru u jednoj tranši, kao i premiju za predatu pšenicu kao prošle godine, oko pet feninga po kilogramu. 

On je rekao da je poljoprivrednicima na račune juče uplaćeno pet miliona KM za podsticaje iz prošle godine i da treba da bude isplaćeno još 9,9 miliona KM. 

"Očekujemo novu uplatu već naredne sedmice, najvjerovatnije decembarsku premiju za mlijeko, zatim obaveze u vezi sa voćarsko-povrtarskom proizvodnjom, mehanizacijom i kapitalnim investicijama i da u narednom kraćem periodu budu isplaćene sve obaveze iz prethodne godine, pa da počne isplata podsticaja poljoprivrednicima za ovu godinu", naveo je Pašalić. 

On je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ove godine organizovalo 35 manjih demo-ogleda na 30 hektara i 14 makrosortnih ogleda, od čega su četiri ogleda strnih žita. 

Na oglednom polju u Novom Selu na dva hektara je zastupljeno 46 sorti strnih žita iz devet selekcijskih kuća, a proizvođači su prvi put na parcelama mogli da vide 11 novih sorti. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )