FOTO: null

Sarajevo - Ni na jednoj od masovnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci ubijenih pripadnika srpskog naroda nema nikakvih radova, a oni su obustavljeni pod raznim izgovorima koje je dalo Tužilaštvo BiH.

Udruženje nestalih sarajevsko-romanijske regije u nekoliko navrata od Tužilaštva je tražilo odgovor na pitanje o razlozima obustavljanja radova i njihov nastavak. Nikada nisu dobili odgovor niti su radovi nastavljeni.

- Prioritet nam je da radovi budu nastavljeni na sarajevskoj gradskoj deponiji u Buća potoku, na Kazanima i u jami Radača kod Mostara. Uskoro ćemo Institutu za traženje nestalih BiH poslati zahtjev za otpočinjanje ekshumacije na još jednoj lokaciji. Prikupili smo sve dokaze i svjedoke - kaže predsjednik Udruženja Milan Mandić.

Objašnjava da se u jami Radača kod Mostara, prema procjenama, nalaze posmrtni ostaci oko 60 Srba i najmanje 140 Bošnjaka.

- Radovi su nekoliko puta otpočinjani pa zaustavljani. Već nekoliko mjeseci nema radova. Izvođač radova je prekinuo jer mu nije plaćeno za obavljeni posao - kaže Mandić.

U toj jami u novembru prošle godine pronađeni su ljudski posmrtni ostaci na dubini od 50 metara. Od tada sve stoji, a nije se došlo ni do betona kojim je jama zabetonirana. Izgovor je bio da potragu otežava postojanje neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mandić ističe da je traženje posmrtnih ostataka sarajevskih Srba u Buća potoku prekinuto krajem 2013. godine jer Tužilaštvo nije izmirilo obaveze prema izvođačima radova, firmama iz Istočnog Sarajeva. Tužilaštvo je potom dovelo firmu iz Visokog, ali je i to traženje ubrzo obustavljeno. Kaže da je Tužilaštvo tražilo 500.000 KM kako bi izvršilo sanaciju tog terena, ali da Udruženje to nije dozvolilo. 

- Na sarajevskoj lokaciji Kazani ekshumacija je godinama zakočena. To mjesto skoro potpuno je neistraženo, a to se pravda teškim pristupom jamama koje su zatrpane betonom i smećem - kaže Mandić.

U jami Kazani poslije rata nađen je dio posmrtnih ostataka sarajevskih Srba. Za njihovo ubistvo nekoliko pripadnika Armije RBiH dobilo je minimalne kazne.

- Ništa se ne zna ni o posmrtnim ostacima velikog broja zarobljenih i ubijenih Srba u Srebrenici, Bratuncu i okolini. Tužilaštvo, iako ima 38 tužilačkih timova, ne vodi istragu ni po jednom od tih predmeta - rekao je Mandić.

Zaključio je da samo poneka sporadična ekshumacija ponekog pripadnika srpskog naroda ne može biti pokriće za potpuno obustavljanje ekshumacija na najvećim srpskim masovnim grobnicama. Još se ništa ne zna za oko 300 ubijenih i nestalih sarajevskih Srba. U Tužilaštvu BiH navode da nije tačno da su proces traženja i ekshumacija nestalih okončani.

Alipašin most

Milan Mandić kaže da je u predmetu "Alipašin most" utvrđeno da u nasipu korita rijeke Miljacke ima kostiju srpskih žrtava.

- Dalje traženje prekinuto je prije skoro dvije godine, a Tužilaštvo nije sprovelo ni istragu o tome da li su to kosti iz primarne ili masovne sekundarne grobnice - kaže Mandić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )