FOTO: InfoBijeljina.com

BiH i Srbija bi do kraja godine trebalo da potpišu akt kojim će biti definisane obaveze u vezi sa rekonstrukcijom i sanacijom mostova koji ih povezuju, a u koje tokom posljednjih decenija nije bilo ulaganja, zbog čega nisu u potpunosti bezbjedni.

Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu utvrdio je u utorak Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o održavanju i rekonstrukciji međudržavnih mostova.

Na granici između BiH i Srbije nalazi se 12 mostova za koje je potrebno riješiti pitanje ne samo redovnog načina održavanja nego i pitanje njihove sanacije i rekonstrukcije, izuzimajući most preko rijeke Drine - Popovi/Badovinci koji je pod koncesijom i koji će biti predmet održavanja nakon isteka ugovora o koncesiji.

U dokumentu koji je usvojen na sjednici Savjeta ministara navedeno je da je to pitanje na stolu bilo još prije nekoliko godina te da je na sastancima ministra komunikacija i saobraćaja BiH i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije u septembru i decembru 2016. godine dogovoreno da budu pokrenute aktivnosti s ciljem rješavanja pitanja graničnih mostova.

Na sastanku radnih grupa zaduženih za sanaciju mostova u februaru 2017. godine u Beogradu dogovorena je podjela zaduženja, odnosno šest mostova preko Drine održavaće Srbija, dok će pet mostova i to dva preko Save i tri preko rijeke Uvac održavati BiH. Prednacrt je pripremila radna grupa u kojoj su bili, osim predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta, i službenici resora bezbjednosti BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija.

Cilj zaključivanja sporazuma je otklanjanje svih dosadašnjih prepreka i poteškoća u vezi sa zajedničkim održavanjem i rekonstrukcijom mostova, odnosno sanacijom oštećenja, održavanjem u ljetnim i zimskim uslovima, signalizacija, rasvjeta i druge stvari.

Stanje na terenu pokazao je izvještaj o pregledu i analizi stanja mostova na granici između BiH i Srbije, a u kojem je naglašeno da se jasno vidi potreba za sanacijom i rekonstrukcijom na pojedinim lokacijama.

- Posljednjih decenija nije bilo ulaganja u saniranje oštećenja. Zaključivanjem sporazuma biće otklonjene prepreke i poteškoće u vezi sa zajedničkim održavanjem i rekonstrukcijom mostova, te obezbijeđen stalni i nesmetani saobraćaj. Preliminarno je procijenjeno da je za održavanje 11 mostova potrebno 6.600.000 evra, odnosno 12.908.478 KM, te da se na BiH odnosi iznos od 4.205.035 KM. Taj novac je potrebno planirati od 2020. godine - kazali su “Glasu Srpske” u Savjetu ministara BiH.

Nadležni očekuju da će tokom ove godine biti zaključen sporazum, nakon čega će međudržavna komisija predložiti plan prioriteta.

- Nakon što bude izvršena rekonstrukcija graničnih mostova, a procjena je da će to biti do 2025. godine, ostaje obaveza redovnog održavanja - navedeno je to u dokumentu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )