FOTO: Nezavisne

Crveni meteoalarm, koji je izdat za utorak i srijedu zbog obilnih padavina, jedino je obradovao ratare, koji već više od mjesec i po dana željno iščekuju kišu koja bi navlažila oranice i spasila ozimne usjeve od suše.

Naime, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje zbog obilnijih padavina za područje Hercegovine i jugozapadne Bosne, gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, a u Hercegovini lokalno i do 100 litara.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da će kiša dobro doći usjevima.

"Prethodnih mjesec i po dana imali smo ogroman deficit vode u zemljištu, tako da po procjeni stručnih instituta fali od 150 do 200 litara vode po kvadratnom metru. Jasno je da nije poželjno da padne sve odjednom, nego da to dođe postepeno", kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, svaka količina padavina ispod 50 litara smatrala bi se zanemarivom.

Ističe da su padavine u vidu kiše i snijega u narednim danima jako poželjne.

"Još nisu najavljene niske temperature koje bi štetile ovoj fazi u kojoj su ozimni usjevi nalaze, tako da nam u svakom slučaju fali samo kiše", ističe Marinković.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da ove godine  imaju problem da je zasijano dosta manje ozimih kultura.

"Ratari su odgađali sjetvu nadajući se kiši, ali ništa se ne desilo. Šta će se desiti u narednom periodu - ostaje nam da vidimo", kazao je Bićo i dodao da će na zasijane poljoprivredne kulture uticati i dosta hladnije vrijeme koje predstoji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )