FOTO: null

Sokolac - U Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Podromaniji kod Sokoca danas je obilježeno 59 godina postojanja te ustanove, koja je, kako je rekao specijalni pedagog-defektolog Bojan Đerić, mijenjala naziv, ali nikada svoju misiju - pružanje liječenja,

Direktor Specijalne bolnice za psihijatriju na Sokocu Biljana Renovica Cvijetić rekla je novinarima da je 2017. godina za ovu ustanovu bila uspješna, uprkos brojnim poteškoćama, koje su zaposleni imali zbog tranzicije kroz koju je ustanova morala proći. 

Cvijetićeva je istakla da je pri kraju rekonstrukcija i uređenje svih prilaza na objektu bivšeg Sudskog odjeljenja iz kojeg su pacijenti premješteni u susjedni Zavod za forenzičku psihijatriju. 

"Zahvaljujući kreditu od 200.000 KM koji nam je odobrila Pavlović banka renovirali smo objekat nekadašnje sudske psihijatrije u potpunosti, postavili nove podove, uredili kupatila, promijenili unutarašnju i spoljašnju stolariju, postavili toplu fasadu, uradili nove prilaze", navela je Cvijetićeva i dodala da će i u narednoj godini biti posla na rekonstrukciji objekata u krugu bolnice. 

Ona je podsjetila da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo ostavili mogućnost ustanovi da formira još dva dodatna odjeljenja. 

Cvijetićeva je navela da je za proteklih godinu i po dana u Specijalnoj bolnici za psihijatriju na Sokocu bilo različitih donacija u vrijednosti oko 300.000 KM, te da je prošle godine dovezeno 11 šlepera opreme koju je donirao Rotari klub iz Austrije, a kojom su poboljšani uslovi za boravak i smještaj pacijenata. 

Prema njenim riječima, dio ove opreme koji nije bio potreban Specijalnoj bolnici na Sokocu ustupljen je Bolnici Istočno Sarajevo, a pomogli su i Pedijatrijskom odjeljenju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. 

Ona je istakla i donacije Ambasade Kuvajta u vrijednosti većoj od 30.000 KM u vidu mašina za pranje i sušenje veša, kao i donaciju u garderobi i hrani koju su donijele članica Kola srpskih sestara "Sveta Angelina Srpska" iz Crnjelova kod Bijeljine. 

Cvijetićeva je istakla i pomoć Crvenog krsta Brčko distrikta i Crvenog krsta Istočno Sarajevo, kao i nesebičnu pomoć Asocijacije "Iks-ipsilon" iz Švajcarske koja organizuje edukacije, a uložila je i oko 25.000 KM za nabavku opreme za radno-okupacionu terapiju, zamjenu oluka, uređenje prilaza i krečenje. 

U okviru današnje svečanosti održana je priredba koju su pripremili pacijenti uz pomoć osoblja radno-okupacione terapije, a uručeni su i prigodni pokloni. 

Specijalna bolnica za psihijatriju u Podromaniji kod Sokoca počela je sa radom 1958. godine sa kapacitetom 500 kreveta. 

Kapacitet bolnice trenutno je 200 kreveta i u njoj borave 102 pacijenta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )