FOTO: RTRS

U Bijeljini je danas služenjem parastosa i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik 150 poginulih boraca i civila Smoluće, Potpeći i Tinje, obilježeno 27 godina od slavnog proboja Vojske Republike Srpske /VRS/ i oslobađanja 7.000 Srba koji su četiri mjeseca bili o obruču neprijateljskih snaga.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić je, govoreći o jednoj od najhumanijih vojnih akcija u odbrambeno-otadžbinskom ratu, naveo da je narod ovog kraja četiri mjeseca bio u okruženju i vodio tešku borbu. 

"Borba u okruženju spada u najteže oblike oružanih dejstava. Ona je dokaz visokog nivoa svijesti, izuzetnog patriotizma, herojstva i junaštva tog naroda koji nije poslije prve bitke `bacio koplje u trnje`, predao se i napustio vjekovna ognjišta, nego je nastavio u jedinicama VRS borbu za odbranu Srpske", rekao je Savčić. 

On smatra da bi ova natčovječanska borba trebalo da se nađe u svim udžbenicima istorije Republike Srpske i u nastavnim planovima i programima škola u Srpskoj i Srbiji. 

"Čini mi se da je ova slavna bitka malo potcijenjena. Mogli su ti ljudi da nađu i drugo rješenje, ali nisu htjeli da pristanu da budu robovi, građani drugog reda ili da na drugi način nestanu sa tog prostora", rekao je Savčić novinarima. 

On je istakao i odličnu akciju jedinica VRS koje su vršile deblokadu ovog područja, odlično sadejstvo snaga iz obruča i onih koje su vršile deblokadu i konačno našle izlaz i spas za nekoliko hiljada sunarodnika. 

"Nažalost, kao i u mnogim drugim bitkama, i na ovom području su se dešavale stvari koje su u suprotnosti sa međunarodnim ratnim pravom. Međutim, pošto su žrtve Srbi i pošto su oni etnički očišćeni, onda odgovornosti uglavnom nema, čak je takav paradoks da se odgovornost traži za pripadnike VRS i srpskog naroda koji je branio svoja ognjišta", rekao je Savčić. 

Dejan Savić je u ime Udruženja građana Smoluće rekao da je u dobro organizovanoj akciji VRS, policije i Specijalne jednice "Garda Panteri", koja je bila najhumanija i najčasnija akcija, oslobođeno 7.000 ljudi, stanovnika ova tri sela, među kojima je najviše bilo žena, djece i staraca. 

"Odmah nakon odlaska Srba iz tog kraja, tamošnje vlasti organizovale su pljačku sela, a samo je Smoluća imala oko 750 domaćinstava i više od 3.500 stanovnika. Sve do jednog domaćinstva je uništeno, opljačkano i sravnjeno sa zemljom, a sve sa jasnim ciljem - da se onemogući povratak Srba na vjekovna ognjišta i da se zatre trag njihovog postojanja na tom području", naveo je Savić.

Predsjednik Boračke organizacija Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da su veliku golgotu i stravična stradanja preživjeli stanovnici ova tri sela, ali su po izlasku na slobodnu teritoriju nastavili da kao pripadnici VRS pomažu njenom očuvanju. 

"Na ovom spomeniku uklesana su imena njih 150 i mi smo danas tu da poručimo da ih nikada nećemo zaboraviti", istakao je Stevanović. 

Dan sjećanja na proboj kod Smoluće, Potpeći i Tinje obilježen je na Gradskom groblju u Pučilama gdje je podignut spomenik za poginule borce i civile ovih srpskih sela. 

Oslobađenje više od 7.000 stanovnika Smoluće, Potpeći i Tinje, koji su 1992. godine četiri mjeseca bili u okruženju neprijateljskih muslimanskih paravojnih formacija, u Boračkoj organizaciji smatraju jednom od najhumanijih i najorganizovanijih bitaka Vojske Republike Srpske. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )