FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas vijenac na spomen-ploču Srbima iz Zapadne Slavonije koji su poginuli u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" 1995. godine.

Na spomen-obilježje vijence su položili i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenik predsjednika Odbora Skupštine Srbije za dijasporu Miodrag Linta, predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije Krsta Žarković, načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, te predstavnici Srpskog narodnog vijeća i brojnih organizacija i udruženja porodica poginulih i nestalih Srba iz Srpske i Hrvatske.

Nakon toga su Dodik, Ivanić, Linta, Latinović i Žarković sa mosta u rijeku Savu spustili vijence i cvijeće.

Prije polaganja vijenaca u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen je parastos, kojem je prisustvovao episkop slavonski Jovan.

Organizator obilježavanja egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije su Udruženje Srba protjeranih iz zapadne Slavonije, Srpska pravoslavne crkva i opština Gradiška.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo 15.000 žitelja Zapadne Slavonije sa oko 4.000 vojnika, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji "Bljesak" 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )