FOTO: SRNA

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske obilježio je danas, svečanom i redovnom sjednicom Upravnog odbora u Bijeljini, 26 godina postojanja i Dan službe ove institucije.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić, čestitajući rukovodstvu Fonda i zaposlenima 26 godina rada, istakla je da Fond ovu godinu obilježava sa još većim uspjehom, posebno zbog redovne isplate penzija. 

"Vlada Srpske je neki dan ponovo uskladila opšti bod i povećala najniže penzije za 2,5 odsto, a to je od početka 2012. godine uvećanje za 20 odsto, sa tendencijom daljeg rasta", rekla je Vasićeva novinarima. 

Ona je naglasila da standard najstarije kategorije stanovnika treba poboljšavati i raditi na međugeneracijskoj solidarnosti. 

Direktor Fonda PIO Srpske Mladen Milić rekao je da se danas u ovoj instituciji obilježava i 28. juni - Vidovdan kao Dan službe. 

"Fond PIO je za sve ove godine izrastao u modernu i savremenu instituciju Republike Srpske u kojoj više od 260.000 korisnika prava i oko 303.000 osiguranika ostvaruje svoje pravo po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja . 
U proteklih godinu dana nastavili smo pozitivne trendove - rast broja osiguranika i poboljšanje strukture korisnika prava. Sada imamo više od 56 odsto korisnika prava na starosnu penziju, a prije 15-ak godina taj procenat je bio ispod 47 odsto", rekao je Milić novinarima. 

On je istakao da je Fond PIO Srpske, od 25 odsto korisnika prava na invalidsku penziju sveo taj procenat i u prošlom mjesecu on je iznosio 14,7 odsto. 

"Nažalost, i dalje imamo relativno visok procenat porodičnih penzija, u odnosu na druge zemlje - oko 29 odsto, zbog posljedica odbrambeno-otdžbinskog rata i velikog broja supruga poginulih boraca koje koriste porodičnu penziju", naveo je Milić. 

On je napomenuo da je ovaj fond jedini u okruženju koji je u posljednjih godinu dana povećao penzije tri puta, u ukupnom procentu od 7,5 odsto. 

Prema njegovim riječima, u posljednjih godinu dana smanjeni su i troškovi poslovanja. 

"Revizorski izvještaj je potvrdio da smo ispoštovali sve zadatke stavljene pred nas. Dobili smo pozitivan revizorski izvještaj kao i za 2016. godinu", rekao je Milić. 

On je rekao da će najuspješnijim filijalama danas biti uručena priznanja povodom Dana službe, a najboljim radnicima u svim organizacionim jednicama Fonda PIO - od Prijedora do Trebinja, biće uručene zahvalnice za doprinos radu i jačanju Fonda PIO Republike Srpske. 

Prdsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da penzioneri u Srpskoj ne mogu biti u potpunosti zadovoljni, jer teško žive, ali su zadovoljni promjenama koje se vrše. 

"Srećni smo zbog toga što se u Srpskoj stvaraju neki bolji uslovi, brže se rješavaju pitanja standarda penzionera", rekao je Rakulj. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )