FOTO: null

Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih naga BiH u nedjelju, 28. juna, obilježiće Vidovdan - Krsnu slavu Vojske Republike Srpske /VRS/ i bijeljinskog Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih.

Program svečanosti će početi u 9.00 časova u kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini, kada će početi sveta liturgija, a za 10.00 časova planirano je osveštavanje i lomljenje slavskog kolača. Za 10.30 časova predviđen je Vidovdanski koncert i koktel u porti Spomen-hrama. 

Medijima je preporučen dolazak u 10.00 časova. 

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini prvi je vojni spomen-hram /vojna crkva/ u Republici Srpskoj i posvećen je Krsnoj slavi Vojske Republike Srpske. 

General-major Novica Simić, komandant Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, započeo je 1994. godine preuređenje jednog već postojećeg objekta bijeljinske kasarne u pravoslavni spomen-hram. 

Hram je sagrađen trudom vojnika i vojskovođa Vojske Srpske i osveštao ga je 25. juna 1995. godine NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije. 

General-potpukovnik Milan Gvero, pomoćnik komandanta Glavnog štaba VRS za moral, religijska i pravna pitanja, na dan osvećenja izabran je za kuma ovog spomen-hrama. 

U periodu od 25. juna 1995. do 30. aprila 2008. godine u spomen-hramu bogoslužili su bijeljinski parohijski sveštenici. 

Početkom 2010. godine započeta je temeljna obnova Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Bijeljini, kojeg je 30. septembra 2014. godine osveštao NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom. 

Dimenzije ovog spomen-hrama su 14 sa 7,40 metara. Hram je sagrađen od pune cigle kao jednobrodna crkva bez kupola, sa jednim zvonikom i jednim zvonom. 

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Bijeljini čuva uspomenu i molitveno sjećanje na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, na borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu /1992-1995/, kao i na sve poginule vojnike, policajce, vatrogasce i vojne ljekare koji su postradali na dužnosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )