FOTO: Novosti.rs

Na Mrakovici će danas biti obilježeno 78 godina od bitke na Kozari u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je protjerano i internirano u logore.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, koji je predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 10.00 časova bude služen parastos kod Spomen-krsta, a u 10.45 časova položeni vijenci i cvijeća kod Centralnog spomenika.

Obilježavanje će biti održano uz poštivanje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije kojim je zabranjeno okupljanje više od 50 lica na javnom mjestu.

Bitka na Kozari počela je 12. juna 1942. godine i trajala do noći između 3. i 4. jula, kada je probijen neprijateljski obruč. Ova bitka se pominje i kao kozaračka epopeja i to je prostor na kojem je počinjen jedan od najvećih genocida nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )