FOTO: null

Stradanje pripadnika JNA u Tuzli, koje se desilo prije 23 godine, biće obilježeno danas na Brčanskoj malti u tom gradu, te u Bijeljini na gradskom groblju u Pučilama.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović. 

Okupljanje građana ispred Gradske uprave u Bijeljini predviđeno je za 8.00 časova, a polazak za Tuzlu u 8.30 časova. 

Od 10.00 do 10.30 časova predviđena je mirna šetnja sa upaljenim svijećama i cvijećem na Brčanskoj malti, mjestu gdje je počinjen zločin 15. maja 1992. godine. Na mjestu stradanja biće održan kratak vjerski pomen, a nakon toga biće položene ruže i prislužene svijeće. 

Potom je planiran organizovan povratak za Bijeljinu na gradsko groblje Pučile, gdje je sahranjen dio stradalih u ovom zločinu. 

U Bijeljini će u 12.00 časova biti služen parastos na gradskom groblju Pučile, a za 12.30 časova predviđeno je polaganje cvijeća na Spomen-kosturnicu. U 12.45 časova planirano je obraćanje zvaničnika. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona odobrilo je obilježavanje ovog događaja, u kojem je prije 23 godine ubijeno 59 vojnika JNA, a ranjeno 44. 

Zahtjev za obilježavanje 23 godine od zločina u "Tuzlanskoj koloni" pravovremeno je upućen i Ministarstvu saobraćaja Tuzlanskog kantona, Hitnoj pomoći i Vatrogasnoj jedinici. Dobijeno je rješenje o totalnoj obustavi saobraćaja na pravcu Banj brdo - Tuzla – Brčanska raskrsnica. 

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 je ranjeno. 

Za taj zločin u Beogradu je na 12 godina osuđen Ilija Jurišić. Postupak se sada nalazi pred Apelacionim sudom. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )