FOTO: null

Poljoprivrednici Republike Srpske neće ove sedmice izaći na proteste zbog neuplaćenih podsticaja, zabrane izvoza mesa u Tursku i kašnjenja regresiranog dizela, jer su dobili čvrsto obećanje iz institucija RS i Saveta ministara BiH da će ovi problemi u nar

Savo Bakajlić, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, kaže, za "Novosti", da su predstavnici udruženja poljoprivrednika iz Republike Srpske odlučili da daju još jednu šansu institucijama.

On kaže da se poljoprivrednicima u Srpskoj duguju milioni maraka za podsticaje, a da trpe i milionske štete jer još nema izvoza mesa u Tursku.

- Ukoliko budemo izigrani i novac se ne pojavi na računima, blokiraćemo celu Srpsku. Zasada smo dobili čvrsta obećanja iz resornog ministarstva RS, Saveta ministara BiH, ali i grada Bijeljine da će novac koji se duguje poljoprivrednicima biti isplaćen ovog meseca. Očekujemo od resornog ministarstva RS isplatu premija za mleko u iznosu od četiri miliona maraka, kao i zaostale podsticaje iz prošle godine. Iz Saveta ministara BiH su nam poručili da će već ove sedmice preuzeti konkretne mere kako bi omogućili prodaju oko 2.000 bikova iz Semberije koji su uzgojeni za tursko tržište - kaže Bakajlić, i dodaje da poljoprivrednici Semberije očekuju i isplatu od grada Bijeljine iz Agrarnog fonda od 220.000 maraka.

U Ministarstvu poljoprivred RS za "Novosti" je potvrđeno da će isplata podsticaja za 2015. godinu biti sprovedena, i po tom osnovu Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS neće ostati dužni poljoprivrednicima, kao što nisu ostali dužni ni prethodnih godina.

- Do sada je poljoprivrednicima po osnovu podsticaja za 2015. godinu isplaćeno oko 36 miliona KM, a ostalo je da se isplati još 24 miliona KM, i ta sredstva će biti isplaćena u skladu s prilivom sredstava u budžet RS.

U Ministarstvu dodaju da je u 2016. godini obezbeđen nastavak podrške poljoprivrednicima u vidu regresiranog dizel goriva za prolećne i jesenje radove, i to od 100 litara po hektaru, odnosno do 11.000.000 litara, što iznosi oko 6.000.000 KM za realizaciju ove mere za celu godinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )