FOTO: avaz.ba

Tužna vijest - ikona jugoslovenskog filma, Mira Furlan napustila nas je u 66. godini nakon nekoliko godina borbe sa zdravstvenim problemima.

Od poznate glumice od juče se, svako na svoj način i sa svojim sjećanjem, opraštaju kolege, ali i obožavaoci, ne samo na prostoru bivše Јugoslavije, već i Evrope i svijeta budući da je glumica ostvarila i zavidnu inostranu karijeru.

Mira Furlan rođena je 7. septembra 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala je članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.

Mira Furlan dobitnica je Zlatne arene 1982. i 1986. 

- Samo da sklopim oči i osjetim ljepotu oko sebe. I uhvatim zrak na nebu punom zvijezda. Udahni, izdahni. To je sve - bile su riječi Mire Furlan koje su preplavileTviter nakon vijesti o odlasku glumice, koja je preminula u 66. godini.

Play Video

- Gledam u zvijezde. Noć je čista i zvjezdani put se čini tako blizu. Ne bojim se. Samo da sklopim oči i osjetim ljepotu oko sebe. I uhvatim zrak na nebu punom zvijezda. Udahni, izdahni. To je sve - riječi su koje je Mira Furlan izgovarala kao lik u TV seriji Babylon 5, a sa kojima se od javnosti, kolega i publike , predosjećajući da joj je kraj blizu, oprostila na društvenim mrežama.

Јedna je od rijetkih glumica sa ovih prostora koja je uspjela da ostvari i zavidnu inostranu karijeru.

Njene najpoznatije uloge su u filmovima: Kiklop, Otac na službenom putu, Lepota poroka, U raljama života, Špijun na štiklama, Za sreću je potrebno troje, Braća po materi, Turneja i drugi.

Takođe je zabilježila veliki broj zapaženih uloga i u serijama: Velo misto, Smogovci, Vuk Karadžić, Putovanje u Vučjak, Bolji život, Vratiće se rode.

Tokom svoje višedecenijske pozorišne i filmske karijere mnogo puta je bila nagrađivana. Već na samom početku karijere dobila je nagradu Zlatne arene 1982. godine za ulogu Enke u filmu Kiklop, kao i za ulogu Јaglike u filmu Lepota poroka 1986. godine.

Neke od najpoznatijih predstava u kojima je igrala bile su Dundo Maroje, Mizantrop, Dubik, Mesec dana na selu, Glorija, Alfa Beta, Hamlet, Tri sestre, Majka hrabrost, Roman o tri ljubavi.

Zbog rata u Јugoslaviji, 1991. godine sa suprugom Goranom Gajićem, režiserom, otišla je u Ameriku.

U Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja da igra u pozorištu, proslavila ju je uloga u predstavi Antigona, koju je režirao njen suprug Goran. Mira je u Los Anđelesu osvojila nagradu Dramalogue za najbolju pozorišnu ulogu. Nakon ove predstave igrala je u Lorkinoj Đermi, koja se izvodila u prestižnom Indiana Repertory Theatre.

Kada se preselila u SAD, Mira Furlan se pojavila u čak 110 epizoda poplularne naučno-fantastične serije Babylon 5, u periodu od 1994. do 1998. godine.

- Ovo je noć velike tuge, jer je naša prijateljica i drugarica otišla putem gdje je ne možemo doseći. Ali kao i kod svih stvari, vremenom ćemo je sustići i vjerujem da će imati mnogo priča i mnogo novih uloga za podijeliti sa svemirom  objavio je Michael Straczynski, autor te naučno-fantastične serije.

U periodu od 2004. do 2008. godine glumila je u jednoj od najpopularnijih serija svih vremena, seriji Izgubljeni. Glumila je Francuskinju Danijel Ruso, međutim, kako joj nije odgovarala lokacija na Havajima gdje se serija snimala, Mira se dogovorila sa producentima da njen lik "ubiju".

Kao ugledna i priznata glumica, 2014. je dobila poziv da predaje na Filmskoj akademiji u Los Anđelesu, a nakon toga i na New York Film Academy.

 -Imala je pogled, bila je tako divna, talentovana i duhovita - pišu svi iz Amerike na Tviteru, podsjećajući da je njena uloga u seriji Babylon 5  bila jedna od najinspirativnijih u ovoj znanstveno-fantastičnoj seriji.

- Moje je srce danas teško - piše grupa fanova serije Babylon 5, dodajući: "Ovo je ogroman gubitak. Bila je dio jedne od najboljih serija ikad, njeno srce i duša. Zbogom velikom talentu. Srest ćemo se ponovno u rijeci duša."

Pored značajnih uloga u svjetski popularnim serijama glumila je u nekoliko filmskih ostvarenja. U Los Anđelesu je snimila je muzički album Songs From Movies That Have Never Been Made.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )