FOTO: null

U Bijeljini je danas održana javna rasprava o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi i Nacrtu zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske 

Milanka Šopin rekla je da se Zakonom o lokalnoj samoupravi utvrđuju kriterijumi za sticanje statusa grada, a stvaraju se i jasni parametri za utvrđivanje maksimalnog broja zaposlenih u opštinskim, odnosno gradskim upravama na način da se na 1.000 stanovnika mogu imati tri zaposlena. 

Ona je istakla da opštine koje imaju do 1.000 stanovnika mogu imati maksimalno pet zaposlenih. 

"Takođe, utvrđuju se kriterijumi za broj zaposlenih na određeno vrijeme tako da taj broj ne može biti veći od 10 odsto zaposlenih na neodređeno vrijeme. Mi smo u zakonu predvidjeli i rokove za usklađivanje broja zaposlenih i ti rokovi su do 31. decembra 2017. godine", rekla je Šopinova novinarima. 

Ona je navela da se ovim zakonom na drugačiji način uređuju odnosi između republičkih organa i organa jedinica lokalne samouprave, u smislu stvaranja odgovarajućih pravnih pretpostavki za funkcionisanje, prije svega predstavničkih organa. 

"Zakon predviđa mogućnosti i daje ovlašćenja Vladi Republike Srpske da u slučajevima određenim zakonom raspusti skupštinu opštine, odnosno grada. U tom slučaju imenuje se privremeni organ koji čine pet članova, funkcija privremenog organa je u stvari funkcija skupštine opštine, odnosno grada do konstituisanja nove skupštine, odnosno održavanja prijevremenih izbora", objasnila je Milanka Šopin. 

Ona je dodala da je Nacrt zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave praktično zakon kojim se uređuje radno-pravni status zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave usklađen sa novim Zakonom o radu. 

"Novine u tom dijelu se odnose najprije na način popunjavanja upražnjenih radnih mjesta, preferira se premještaj, interni konkurs, pa tek onda javni oglas", rekla je Šopinova. 

Javnu raspravu organizovalo je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. 

Javna rasprava o Nacrtima zakona u Bijeljini je održana za pet jedinica lokalne samouprave koje gravitiraju gradu Bijeljina. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )