FOTO: null

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida predviđa plaćanje posebnih doprinosa od 0,2 odsto za određena pravna lica koja imaju manje od 16 zaposlenih, a nemaju zaposlene osobe sa i

"Ovim nacrtom zakona utvrđuje se obaveza za republičke organe uprave, lokalne samouprave, pravosuđa, javne ustanove, fondove, te javna preduzeća koja nisu osnovana za zapošljavanje invalida, da plaćaju posebne doprinose u visini 0,2 odsto kada imaju manje od 16 zaposlenih, a ukoliko nemaju zaposlene invalide", rekla je pomoćnik ministra rada Republike Srpske Mira Vasić. 

Ona je navela da resorno ministarstvo provodi javne rasprave o novom zakonu jer Vlada Srpske nastoji da olakša zapošljavanje i da poboljša rad Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, te da obezbijedi sredstva za funkcionisanje ove rehabilitacije. 

"Novim zakonom želimo da otklonimo dileme Zakona iz 2012. godine i da olakšamo njegovu primjenu", rekla je Vasićeva. 

Ona je navela da se novim zakonom iz nadzora rada Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida isključuje Ministartvo zdravlja, a nadzor ima samo Ministarstvo rada. 

"Na zahtjev organizacija invalida, izmjene se odnose i na određivanje stimulansa pri zapošljavanju invalida, tako da smo omogućili da Fond za lica sa većim stepenom invalidnosti može odrediti i veći stimulans", rekla je Vasićeva. 

Ona je navela da je dosad u radu Fonda poslodavcima vraćano 15 miliona KM doprinosa koji se ponovo usmjeravaju u proces rada. 

Putem Fonda dosad je stimulisano zapošljavanje 1.671 invalida, zaključno sa 31. decembra 2014. godine. 

"Velika polemika se vodi i u vezi sa nazivom invalid ili lice sa invaliditetom, a mi smo se opredijelili za invalid, jer tako piše i u Ustavu, a kada to bude izmijenjeno i mi ćemo se odrediti prema tome", rekla je Vasićeva. 

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je 20. maja Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida. 

Javne rasprave o ovom nacrtu su, u organizaciji Ministarstva rada i boračko–invalidske zaštite Srpske, počele prije dva dana u Trebinju, juče je održana u Istočnom Sarajevu, a nakon Bijeljine biće održana u Doboju, Prijedoru, te 29. juna u Banjaluci.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )