FOTO: null

Hrvatska se sve više okreće Rusiji, pa je, poslije dugo vremena, dogovoren prvi veliki posao remonta hrvatskih helikoptera, a ruski Gasprom je zainteresovan da postane vlasnik Ine.

Iako i dalje traju igre sa Agrokorom, čija sadašnja uprava odbacuje dugovanje Sberbanci, sigurno je da će ova ruska banka morati da bude uključena u ozdravljenje najveće hrvatske kompanije, čime se otvara mogućnost za nove velike poslove s Rusijom, pišu Večernje novosti.

Kako list navodi Hrvatsko okretanje Rusiji došlo je poslije dugih godina hladnih odnosa između dvije zemlje, tokom kojih nije realizovana ni kupovina "migova "od strane Hrvatske, iako je ruska ponuda bila veoma povoljna.

Otopljavanje odnosa je uslijedilo po odlasku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Rusiju i razgovora s Vladimirom Putinom, a ubrzo poslije toga je objavljena ruska želja da otkupi akcije mađarskog MOL-a i preuzmu upravljanje Inom. Rusi su odmah najavili da bi zadržali i rafineriju u Sisku, koju Mađari žele da zatvore zbog nerentabilnosti, kao i da hoće da modernizuju rafineriju u Rijeci.

Hrvatska je dugo razmatrala ponudu za remont helikoptera "Mi-171 SH" iz sastava Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, a odluka da se ide na remont u Rusiju svakako je i politički motivisana. Naime, hrvatsko vođstvo je uvidjelo da bojkot Rusije ne vodi nikud i da najveću štetu ima hrvatska ekonomija, a kako je došlo do poboljšanja odnosa s Moskvom, krenuli su i poslovi. Remont helikoptera koštaće Hrvatsku tridesetak miliona dolara, i to će biti početak bliže vojne saradnje dveju zemalja.

Kada je riječ o Ini, Mađari su najavili da nemaju ništa protiv toga da prodaju akcije Rusima. Energetski stručnjaci tvrde da ulazak Rusa na hrvatsko tržište može samo da donese korist, nikako štetu, i da time ne bi bila ugrožena energetska nezavisnost. Naime, Amerikanci pokazuju zanimanje za izgradnju LNG terminala na Krku, kako bi snabdijevali Hrvatsku američkim energentima, ali su sve analize pokazale da bi to bila skuplja varijanta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )