FOTO: Sputnik Srbija

Novootkrivene fotografije koncentracionog logora Jasenovac, koje je iz vazduha snimio američki pilot u januaru 1945. godine, ključni su dokaz ustaškog zločina genocida, smatra predsjednik Skupštine Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina "7. februar 1942. godine" Nedeljko Mitrović.

"Ovi snimci su jedan od dokaza da su tačni podaci do kojih su došli objektivni istoričari, stručnjaci i potomci žrtava da je u Jasenovcu ubijeno više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma", rekao je Mitrović Srni. 

On je istakao da bi ovim saznanjima posebno trebalo da pozabave nadležni u Hrvatskoj gdje se manipulisalo brojem žrtava u Jasenovcu i krili dokazi o ustaškim zločinima. 

Na fotografijama Jasenovca, koje je u arhivu Nacionalne zbirke vazdušnih fotografija u škotskom Edinburgu pronašao hrvatski istoričar Goran Hutinec, jasno se vide masovne grobnice, i to na području Gradine, sa druge strane rijeke Save. 

Vidljivo je i romsko groblje, ali i svi objekti u sklopu logora koji su kasnije srušeni i uništeni. Ustaše su 1945. godine iz masovnih grobnica vadile leševe i spaljivale ih kako bi prikrili stravične zločine koje su napravili u tom logoru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )