FOTO: pixabay

Novogodišnja euforija je u jeku, praznici stižu, stoga, trebalo bi da se podsjetimo pravila pisanja naziva predstojećih praznika da ne bismo pogriješili u čestitkama i porukama.

Novogodišnji pravopis

Prvo slovo obavezno se piše veliko, a drugo malo:

Srećna Nova godina! Lijepo se provedite za Novu godinu!

Kada poželimo srećnu novu 2019. godinu, tada se pridjev „nov” piše isključivo malim slovom.

Od roditelja, baka, deka dobijali smo novogodišnje paketiće. Sada kupujemo novogodišnje ukrase i kitimo novogodišnju jelku. Pridjev „novogodišnji” piše se malim slovom.

Međutim, u sintagmi koja označava zvanični događaj, ovaj pridjev se piše velikim slovom: Na Beogradskom sajmu počeo je Novogodišnji vašar.

Imena iz umjetničkih djela, simbolička imena pišu se velikim slovom: Ispod jelke će Deda Mraz ostaviti poklone. Za vrijeme zimskog raspusta gledaćemo crtane filmove o Božić Bati, Ružnom Pačetu, i pravićemo Snješka Bijelića.

Dakle, kod ovih imena i drugo slovo se obavezno piše veliko.

Božić

Nedelju dana posle Nove godine stiže Badnji dan i Badnje veče, a za njima i Božić. U svim domovima u krugu porodice lomi se božićna česnica.

Pravoslavni vjernici obilježavaju drugi dan Božića ili Sabor presvete Bogorodice.

Ponuda za turiste koju turističke agencije ubacuju u svoje programe jeste i proslava Srpske nove godine. Nekada se obično Mali Božić, kako drugačije zovu ovaj praznik, provodio u krugu porodice.

Višečlani nazivi praznika pišu se velikim početnim slovom (samo prva riječ). Ukoliko su ostale riječi u okviru naziva vlastite imenice, onda se i one pišu velikim slovom (Mali Božić).

Mjesec januar je prepun praznika. Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obilježava se devetnaestog januara. Tada se organizuju tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst.

Pridjev sveti je sastavni i neispustivi dio imena, kako stoji u Pravopisu srpskog jezika, i piše se velikim početnim slovom.

Školska slava Sveti Sava obilježava se u školama širom naše zemlje dvadeset sedmog janura. Uz svečane priredbe, muzičke programe Savindan se prosljavlja kao radni dan.

Želimo vam srećne novogodišnje i božićne praznike!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )