FOTO: pixabay

Likopen, materija koje ima u paradajzu, može poboljšati plodnost muškarca, pokazuje novo istraživanje koje prenosi BBC.

Zdravi muškarci koji su uzimali dvije kašike koncentrata paradajzae dnevno kao dopunu ishrane imali su bolji kvalitet sperme.

Muška neplodnost pogađa gotovo do polovine parova koji ne mogu da začnu djecu.

Stručnjaci za fertilitet kažu da su potrebna dodatna istraživanja koja bi obuhvatila i muškarce koji imaju problema s plodnošću.

Važeće zdravstvene preporuke za muškarce s problemima plodnosti su vođenje zdravijeg života i nošenje komotnog donjeg rublja, redukovanje stresa i održavanje redovnih polnih odnosa u vrijeme ovulacije partnerke kako bi se povećali izgledi začeća.

Već neko vrijeme proučava se i mogućnost da neka hrana poveća izglede začeća. U centru više istraživanja bili su likopen, vitamin E i cink.

Likopen pripada antioksidansima koji sprečavaju ćelijska oštećenja.

Istraživanja su ga dosad povezivala sa smanjenjem rizika za srčane bolesti i za neke vrste karcinoma.

Tim sa univerziteta Šefild analizirao je unos likopena putem koncentrata paradajza zbog toga što ga tijelo iz sirove hrane može teže da apsorbuje.

Za istu količinu likopena koju su muškarci unosili u obliku koncentrata trebalo bi da pojedu dva kilograma kuvanog paradajza dnevno.

Tokom 12-nedeljnog istraživanja 60 nasumično odabranih muškaraca bilo je podeljeno u dvije grupe od kojih je jedna unosila 14 mikrograma likopena dnevno a druga je uzimala lažnu tabletu.

Njihove sperme analizirane su na početku istraživanja, šest nedelja nakon početka studije, kao i na kraju istraživanja. Nije uočena promjena u koncentraciji spermatozoida, ali je broj onih zdravog oblika i njihova pokretljivost bili su veći u grupi koja je unosila likopen.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Journal of Nutrition.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )