FOTO: novosti.rs

Više od dva mjeseca je prošlo od brutalnog napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, a institucije Republike Srpske još nisu otkrije motiv i nalogodavce zločina. Nezadovoljni dosadašnjom istragom, novinari svih banjalučkih redakcija danas će se okupiti ispred prostorija Kluba novinara u Banjaluci, da bi iskazali svoje nezadovoljstvo i zatražili rasvjetljavanje svih okolnosti napada.

U dosadašnjoj istrazi PU Banjaluka je identifikovala dvojicu osumnjičenih, koji se, kao direktni izvršioci, terete za pokušaj ubistva Kovačevića.

Riječ je o bokseru Marku Čoliću (31), koji je uhapšen i određen mu je pritvor, i Nedeljku Dukiću (27), koji je pobjegao iz BiH. Iako je dva mjeseca nedostupan istražnim organima, za Dukićem još nije raspisana međunarodna potjernica. Nesmetano može da se kreće po Evropi i svijetu, izuzev po BiH, koja ga potražuje na osnovu centralne potrage koju je raspisala PU Banjaluka.

Kako saznaju “Novosti”, OJT Banjaluka je 29. septembra od Okružnog suda u Banjaluci tražilo da izda naredbu za raspisivanje potjernice i donese odluku o Dukićevom pritvaranju. Sud je to učinio, ali potjernica još nije raspisana jer se čeka odluka Ministarstva bezbjednosti BiH, koje je zaduženo za međunarodnu saradnju.

Komplikovana procedura nije jedino što brine Kovačevićeve kolege. Budući da se uhapšeni Čolić brani ćutanjem, ostalo je nejasno na osnovu kojih je dokaza ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač na konferenciji za medije izjavio da: “Napad nema političku pozadinu i nema veze sa bilo kim iz vlasti u RS.”

Motiv napada nije poznat, a sam Kovačević je u više navrata isticao da ne zna šta je pozadina cijelog slučaja. Pojasnio je da osumnjičene ne poznaje lično, niti je s njima imao bilo kakav privatni ili poslovni odnos.

- Nadam se da će otkriti motiv i nalogadavce zločina, jer je to ključ cijele priče. Napadači su manje bitni. Da nisu bili oni, napala bi me neka druga dvojica. Bitno je to ko ih je i zašto poslao da me napadnu - rekao je Kovačević.

Kovačević je brutalno pretučen 26. avgusta ispred svoje zgrade u Banjaluci, kada se s posla vraćao kući. Maskirani kapuljačama, napadači su ga čekali i bez riječi nasrnuli na njega, oborili ga na zemlju i teleskopskim palicama izudarali po glavi i pobjegli. Tokom bjekstva Čolić je izgubio palicu i sutradan se vratio da je traži, na osnovu čega je i otkriven. Palicu je pronašao Kovačevićev otac, a na njoj je otkriven Čolićev DNK profil.

PLAĆENI ZA NAPAD?

Marko Čolić je bokser kluba Hektor iz Laktaša, radio je kao vozač i nema krivični dosije. Za razliku od njega Nedeljko Dukić je ranije osuđen na tri godine zatvora zbog razbojništva i teške krađe. Oni su bliski prijatelji i zajedno su radili kao izbacivači u jednom banjalučkom klubu, a sumnja se da su bili plaćeni da “odrade posao” i napadnu Kovačevića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )