FOTO: InfoBijeljina

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine pokrenuo je proceduru za novo kreditno zaduženje ove lokalne zajednice od sedam miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Bijeljina trenutno ima deset aktivnih kredita i preko 37 miliona maraka obaveza po osnovu glavnice i kamata. Sa novim zaduženjem dugovanja će premašiti cifru od 45 miliona KM što je više od redovnih godišnjih prihoda ovog grada.

I pored toga, Ministarstvo finansija RS je dalo saglasnost Mićiću jer godišnje obaveze po osnovu zaduženja ne prelaze zakonskih 18 odsto od ukupnih godišnjih prihoda.

Kada dođe do realizacije kradita, godišnji anuiteti iznosiće 14 odsto od ukupnih prihoda što znači kako će Bijeljina po pitanju zaduženja dostići gotovo zakonski maksimum.

Nova obaveza vraćaće se u narednih deset godina po kamatnoj stopi od maksimalno pet odsto. Trošak po osnovu obrade i kamata je procjenjen na 2,2 miliona KM.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, većina novca, tačnije 4,5 miliona KM će biti uloženo u komunalnu infrastrukturu od čega samo u rekonstrukciju javne rasvjete tri miliona.

Dva miliona maraka će biti utrošeno za rekonstrukciju i izgradnju objekata javne namjene, a 500.000 je namjenjeno za izgradnju novog Vatrogasnog doma.

Podsjećamo, Odluku o kreditnom zaduženju donijela je skupština grada Bijeljina na zasijedanju održanom u decembru prošle godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )