FOTO: null

Rudnik i Termoelektrana „Ugljevik“ poslovao je u prošloj godini sa gubitkom od 18,2 miliona maraka, podaci su iz finansijskog izvještaja ovog preduzeća za 2015. godinu.

Negativan finansijski rezultat je ostvaren i pored toga što je RiTE „Ugljevik“ u 2015. godini ostvario proizvodnju električne energije od 1.752.352 MWh, što je bilo na nivou rebalansa za 2015. godinu i sa čime ovo elektroenergetsko preduzeće učestvuje u proizvodnji električne energije na nivou „Elektroprivrede Republike Sroske“ sa 32 odsto.

U izvjestaj o poslovanju za 2015. godinu navedeno je da je proizvodnja uglja i otkrivke bila redovna i kontinuirana, te du su realizovane investicije u iznosu od 37 miliona KM.

Uprava RiTE „Ugljevik“ tvrdi u izvještaju da gubitak u poslovanju nije posljedica neizvršenja proizvodnih zadataka u oblasti proizvodnje struje, uglja i otkrivke.

„Povećanje obaveza uslijedilo je po osnovu izdvajanja u Fond solidarnosti u ukupnom iznosu od 5,8 miliona KM i to po osnovu Zakona o korištenju prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, u iznosu od 5,3 miliona KM i po osnovu posebnog doprinosa za solidarnost na teret poslodavca u iznosu od 0,5 miliona KM, pri čemu to nije priznato u prodajnoj cijeni električne energije“, navodi se u obrazloženju uprave uz finansijske izvještaje.

Na negativno poslovanje, istakli su, uticalo je i rezervisanje za otpremnine prilikom odlaska u penziju i za jubilarne nagrade u iznosu od 2,2 miliona KM, ali i rezervisanje sredstava i ispravka potraživanja po osnovu sudskih sporova sa 31. decembrom 2015. godine.

Tako je rezervisano 2,5 miliona KM po osnovu sudskog spora koji protiv RiTE“ Ugljevik“ vodi preduzeće „Šico and Company“ iz Bijeljine, o čemu je CAPITAL ranije pisao, i 2,3 miliona KM po osnovu spora sa preduzećem „Continental“ iz Ugljevika.

Još dva razloga su navedena kao uzroci negativnog poslovanja RiTE „Ugljevik“, kao što je aktiviranje osnovnih sredstava po osnovu nabavki i rekonstrukcije, što je rezultiralo povećanjem amortizacije u iznosu od 2,5 miliona KM, a što nije priznato u prodajnoj cijeni električne energije.

Tu su i negativne kursne razlike po osnovu inostranih kredita u iznosu od 1,7 miliona KM, prije svega, zbog promjene kursa japanskog jena, po osnovu japanskog kredita za odsumporavanje, što takođe nije priznato u prodajnoj cijeni električne energije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )