FOTO: null

Izgradnja nasipa na rijeci Drini, koji će Semberiju zaštititi od poplava, počeće na jesen i to na ušću Janje u Drinu, u dužini od dva kilometra. Za realizaciju ovog projekta iz nekoliko izvora obezbijeđeno je 24,5 miliona KM.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS "Glasu Srpske" kazali su da je najveći dio novca, 13,8 miliona dolara, obezbijeđen iz IDA kredita Svjetske banke, a ostatak iz IPA fondova, te posredstvom Ambasade Turske u BiH.

- Projektna dokumentacija i potrebne dozvole za gradnju trebalo bi da budu završene do septembra. Ako i eksproprijacija zemljišta bude realizovana planiranom dinamikom, radovi bi mogli početi i u septembru. Za izradu projektno-tehničke dokumentacije u ovoj godini planirano je 1,14 miliona KM - kažu u Ministarstvu.

Kada je u pitanju projekat "Odbrana od poplava rijeke Drine", nedavno je u Bijeljini održan sastanak predstavnika Jedinice za koordinaciju međunarodnih projekata pri Ministarstvu vodoprivrede, predstavnika JU "Vode Srpske", te grada Bijeljina.

Tada je utvrđen redoslijed narednih koraka i dogovor u vezi sa realizacijom projekta.

O drinskom nasipu krajem prošle sedmice razgovarali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Mirjanić je ukazao na značaj drinskog nasipa i istakao da bi rješavanjem tog pitanja u velikom procentu bili zaštićeni stanovnici Semberije i Podrinja i njihova poljoprivredna dobra.

- Apsolutne bezbjednosti nema, ali se sa sigurnošću može reći da bi procenat zaštite od poplava rijeke Drine bio jako veliki - rekao je tada Mirjanić.

Drinski nasip gradiće se u tri faze. Radovi počinju u ovoj godini, a završetak je planiran u toku iduće godine, kada će se moći reći da je Semberija zaštićena od poplava. Brzina izgradnje drinskog nasipa zavisiće i od saradnje građana u procesu eksproprijacije zemljišta, za koju je zadužen grad Bijeljina.

Poljoprivrednik iz sela Vršani Neđo Gavrić je rekao da je izgradnja nasipa od ogromnog značaja za stanovnike ovog kraja, jer se na taj način štiti grad.

- Ranije smo imali velikih problema. Živim kraj Save i nasip u Crnjelovu direktno je odgovoran što je rijeka plavila moje selo. Mi smo nebranjeno područje i sve se sliva na naše kuće - kaže Gavrić.


Janja

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su rekli da je početak izgradnje regulacije donjeg toka rijeke Janje u dužini od dva kilometra od ušća u Drinu planiran za oktobar 2016, a da je vrijednost tih radova četiri miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )