FOTO: null

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske otkrio je tri nova slučaja prevare u ostvarivanju prava na invalidsku penziju koju su počinila tri lica iz Bileće.

Postoji i zvanična potvrda da su Š.Z. /54/, M.M. /46/ i V.D. /48/, svi iz Bileće, pri ostvarivanju prava na invalidsku penziju falsifikovali medicinsku dokumentaciju Kliničko-bolničkog centra /KBC/ "Zvezdara" Beograd. 

Iz Fonda PIO navode da su ova lica pravo na invalidsku penziju ostvarila 2009. i 2010. godine u Filijali Trebinje, u periodu za koji se otvoreno sumnja da se do rješenja o pravu dolazilo olako, posebno na području Hercegovine, gdje je procenat invalidskih penzija bio i do 10 odsto veći nego na području ostalih filijala. 

Tokom akcije "STOP prevarama, do penzije pošteno", Fond se nedavno obratio KBC "Zvezdara" da bi provjerio validnost medicinske dokumentacije ovog centra. 

"Vrlo brzo i jasno je odgovoreno da medicinska dokumentacija u sva tri slučaja, sa njihovim memorandumom i pečatom, nije validna. U odgovoru je navedeno da ova tri lica nisu uopšte liječena u ovoj klinici, nisu zavedena ni u jednu knjigu liječenih, niti knjigu ambulantno pregledanih", saopšteno je iz Fonda PIO. 

Iz Fonda navode da je ime ljekara i načelnika odjeljenja nepostojeće, a kod drugog ljekara pogrešno je navedena specijalnost. 

U pisanom odgovoru KBC "Zvezdara" navodi se i da su faksimil i potpis ljekara neodgovarajući, kao i da medicinska dokumentacija nije vjerodostojna, što pokazuju nestručne formulacije, pisanje ijekavicom, te nedostatak broja protokola i matičnog broja istorije bolesti. 

Nakon dobijene potvrde da je riječ o falsifikovanoj medicinskoj dokumentaciji Fond je odmah obustavio isplatu penzije za Š.Z, M.M. i V.D, a istovremeno pokrenuo proceduru za postupak donošenja rješenja o ukidanju prava na invalidsku penziju i povrata isplaćenih sredstava. 

Protiv ovih lica biće podnesena i krivična prijava Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

U Fondu PIO karakterišu "prevarom bez presedana" tri nova slučaja prevare koji su otkriveni iako do kraja još nisu okončani prethodni slučajevi prevare i falsifikovanja medicinske dokumentacije za šest korisnika invalidske penzije, takođe, sa područja trebinjske Filijale, gdje su Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Beograd i Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije osporili autentičnost medicinske dokumentacije i činjenicu da su uopšte bili liječeni u tim ustanovama. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )