FOTO: novosti.rs

Iza prijetnji premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja, da protiv Beograda može da preduzme i teže mjere od uvođenja taksa od sto odsto na srpske proizvode, moglo bi da se krije ukidanje platnog prometa na sjeveru KiM, zabrana ulaska vozilima sa srpskim tablicama i zabrana ministrima i funkcionerima da pređu administrativnu liniju ka teritoriji Kosova i Metohije.

Osim što bi ovakvim eventualnim odlukama dodatno narušila slobodu kretanja Srbima, vlast u Prištini bi stopiranjem platnog prometa ozbiljno dovela u pitanje egzistenciju onog dijela građana zaposlenih u institucijama koje su u sistemu Srbije i koji primaju zarade preko srpskih banaka koje funkcionišu na Kosmetu. To su ljekari, profesori, nastavnici, zaposleni u privremenim organima... A poslovanje preduzeća, od javnih pa do samostalnih trgovinskih radnji, paralizovalo bi se!

Šta je to čime Haradinaj zastrašuje Beograd i Srbe, predsednik Aleksandar Vučić u nedelju nije otkrio, ali je naveo da bi to mogle biti tri stvari, kao i da se "ne zna koja je gora za nas".

- Sa velikom dozom straha iščekujem nove mjere Prištine, jer vidim da je to ludilo postalo bezgranično i za to je jednim dijelom odgovorna međunarodna zajednica. On (Haradinaj) posmatra stvari kratkoročno. Za nas je važno da pokazujemo snažno i mirno odupiranje takvim mjerama, a vidjećemo šta će dalje da preduzimaju i donosićemo odluke - rekao je Vučić.

Komentarišući nove prijetnje Haradinaja, Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, apelovao je na međunarodnu zajednicu da je poslednji trenutak da urazumi Prištinu, obraćajući se prije svega, SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj, ali i UN, Rusiji i Kini.

- Svi treba da razumiju koliko je trenutna situacija na KiM ozbiljna i da lako može da preraste u problem neuporedivo širih razmjera. Ponovljene prijetnje Haradinaja dovele su situaciju do usijanja i sve što bi se dalje radilo značilo bi guranje u provaliju i Albanaca, i Srba, i čitavog regiona.

Podsetimo, Haradinaj je uprkos "opomenama" iz Evropske unije ostao pri tome da će drakonske takse na srpske proizvode biti ukinute tek kada Srbija prizna nezavisnost Kosova, ili kada bude srušena vlast u Beogradu. 

SIRENAMA POZIVALI NA RAZUM

Vozeći kroz centar sjevernog dijela Kosovske Mitrovice uz sirene i srpske zastave, pored stanice kosovske policije i drugih institucija privremenih vlasti u Prištini, u nedelju su svoj protest zbog uvođenja taksa od 100 odsto na robu iz centralne Srbije iskazali i taksisti.

- Na ovaj način, želimo da iskažemo naš bojkot mirnim putem i da apelujemo na međnarodnu zajednicu i na sve relevantne ustanove da utiču na Prištinu da smanji carinske dažbine - izjavio je Nemanja Đorđević, iz Udruženja profesionalnih taksista.

"Novosti" su nedavno već pisale da su i prije uvođenja taksa na srpsku robu, prištinske vlasti, 1. novembra, donijele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko adminstrativnih prelaza kako bi došli na KiM.

Tada smo otkrili i da je spisak nepoželjnih osoba dostavljen svim policijskim punktovima na prelazima, a sada bi, kako saznajemo, ta lista mogla i da se proširi. Na "crnom spisku", kako su "Novosti" objavile, nalaze se i premijerka Ana Brnabić i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin. Zatim, iz Narodne skupštine - predsednica Maja Gojković i potpredsednici Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Đorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić.

Za Prištinu je nepoželjno i 14 sudija Ustavnog suda, na čelu sa predsednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsednik Dragomir Milojević, više državnih sekretara i pomoćnika ministara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )