FOTO: null

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković iza sebe ima praktično petogodišnju dominaciju u svjetskom tenisu.

Od 2011. pa do danas Đoković je bez dileme najbolji teniser svijeta, iako 2013. nije završio na prvom mjestu ATP liste.

U ovih pet godina Đoković je igrao finale na 46 od 70 najvećih turnira, a osvojio je čak 34 titule. U kategoriju najvećih turnira ulaze Gren slemovi, Mastersi serije 1000, kao i završni turniri u Londonu.

Dakle, od ukupno 70 ovakvih turnira, Đoković je u proteklih pet godina osvojio 34. Ukupno je srpski teniser u ovom periodu osvojio 41 trofej, devet Gren slemova i to je dovoljan pokazatelj njegove dominacije.

Do veoma zanimljivih brojki dolazimo ako uzmemo rezultate Rodžera Federera u periodu od 2003. do 2007. godine. Tokom tih pet godina Federer je najviše osvajao i bio je neprikosnoven na prvom mjestu ATP liste.

Švajcarac je u tih pet godina osvojio osam titula više nego što je Đoković tokom svoje dominacije (49), ali na pomenutih 70 najvećih turnira igrao je samo 38 finala i osvojio 29 titula. Dakle, osam finala manje i pet trofeja manje od Đokovića.

Federerova prednost tokom ovog perioda su osvojeni Gren slemovi. Osvojio ih je 12 tokom ovih pet godina, a Đoković 9 od 2011. pa do kraja 2015.

U svakom slučaju, ove brojke pokazuju koliko je Đoković nadmoćan na ATP turu proteklih godina i to u, kako mnogi ističu, zlatnoj eri tenisa. Đoković je u 2015. godini izjednačio u međusobnim duelima sa Federerom, bolji je od njega kada su u pitanju međusobni dueli u finalima i na Gren slemovima, a ima i više osvojenih Mastersa.

Federerova velika prednost su osvojeni Gren slemovi (17-10), kao i rekordan broj provedenih nedjelja na prvom mjestu ATP liste (302). U narednih nekoliko godina Đoković će pokušati da sustigne i te rekorde, ali i ako ne uspije, ima dovoljno argumenata da se stavi u istu kategoriju sa Švajcarcem kada su u pitanju velikani ovog sporta.

Srpski teniser počinje novu sezonu na turniru u Dohi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )