FOTO: InfoBijeljina

Nakon sastanka koji je održan 20. maja, a na kome su prisustvovali američki ambasador u BiH, Erik Nelson, šef Delegacije EU U BiH, Johan Satler, te predsjednici SDA i HDZ BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lider SDA je rekao da će potrebna novčana sredstva za lokalne izbore 2020. godine biti obezbijeđena do kraja maja.

Kako navode u analizi Istinomjera, Izetbegović je tada izjavio da, kada je riječ o izborima, misli da će se oni održati u novembru.

– Mislim da to treba uraditi, da ćemo imati budžet do kraja mjeseca, da ćemo imati sredstva za izborni proces i da ćemo imati u novembru lokalne izbore – rekao je tada Izetbegović.

Istinomjer podsjeća da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na 21. sjednici, održanoj 7. maja, donijela Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine, koji su se trebali održati u nedjelju, 4. oktobra.

Na sjednici je CIK još jednom podsjetio da 22. maja “ističe rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale postupiti po odredbama iz člana 1.2a Izbornog zakona BiH, kojim je propisano da se u budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine osiguravaju sredstva za obezbijeđenje vršenja ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH”.

Nakon toga, CIK BiH je na 25. sjednici, održanoj 23. maja, donijela Odluku o odgađanju održavanja lokalnih izbora na osnovu koje bi se izbori trebali održati u nedjelju, 15. novembra.

– Podsjećamo da je 7. maja, kada je CIK BiH raspisala lokalne izbore 2020. godine, počeo teći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale obezbijediti sredstva za provedbu izbora u skladu s odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH. S obzirom da je navedeni rok istekao, a da novčana sredstva nisu obezbijeđena, Centralna izborna komisija BiH je primjenila odredbe člana 14.2 Izbornog zakona BiH – saopšteno je iz CIK 23. maja.

Iako su iz CIK upozoravali nekoliko puta, a lider SAD rekao da će novca biti obezbijeđen do kraja maja, nadležne institucije u BiH nisu obezbijedile finansijska sredstva za sprovođenje izbora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )