FOTO: InfoBijeljina

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH zvanično je prihvatanjem plana nabavke glasačkih listića i ostalog materijala počela pripremu terena za održavanje lokalnih izbora u oktobru ove godine, a na jučerašnjoj sjednici otvorena je priča o problemima, prije svega finansijske prirode, koji bi mogli da se pojave u izbornom procesu.

Nova izborna trka za gradonačelnike, načelnike i lokalne skupštine u Republici Srpskoj i FBiH treba da počne u prvim danima maja, kada CIK BiH mora, u skladu sa izbornim pravilima, da raspiše lokalne izbore na kojima će desetine hiljada kandidata juriti glasove birača u oktobru.

Računice pokazuju da će za sprovođenje lokalnih izbora biti potrebno oko devet miliona maraka, od čega oko 4,1 miliona treba da bude odobren u budžetu institucija BiH za 2020. godinu, koji još nije usvojen, a ostatak u budžetima lokalnih zajednica u Srpskoj i FBiH za ovu godinu.

Članovi CIK-a juče su dali zeleno svjetlo za prvi dio nabavki potrebnog materijala, a koje su dogovorene još lani i uvrštene u budžetski zahtjev te institucije za 2020. godinu. U prvom paketu biće pokrenuti postupci za štampanje i pakovanja glasačkih listića, usluga poštanske dostave izbornog materijala, štampanja i pakovanja izbornog materijala te materijala koji je neophodan za rad na terenu biračkim odborima.

Predstavnici nadležnih službi na sjednici CIK-a su poručili da moraju započeti neke važnije nabavke, čija vrijednost premašuje 50.000 maraka i koje znaju da potraju. Za nabavku, štampanje i pakovanje glasačkih listića potrebno je, prema njihovoj računici, a na osnovu troškova iz ranijih izbornih ciklusa, oko 1,3 miliona maraka, a ostale potrepštine kreću se u iznosima od 60.000 do 250.000 KM.

Pojedini članovi CIK-a ukazali su juče na činjenicu da budžet institucija na nivou BiH još nije usvojen, uz opasku da ne treba biti u ovom momentu ni ptica zloslutnica, ali da moraju dobiti odgovore na određena pitanja od nadležnih institucija na tom nivou vlasti.

Jedno od pitanja koja su se mogla čuti tokom sjednice jeste šta ako se niko ne javi na tender za nabavku glasačkih listića ili pojavi samo ponuđač koji traži više novca nego što je planirano za te namjene. I ovaj put su, kako je rečeno, pred velikim izazovom.

- Na sjednici su odobrene nabavke da bi se na vrijeme stiglo uraditi sve što je potrebno. Odabrane komisije treba da počnu sa pripremom tendera za nabavku potrepština. Imajući u vidu da budžet BiH za ovu godinu još nije usvojen, tenderi će sadržavati odredbu u smislu da će ugovori biti potpisani tek kada se to desi - rekao je sagovornik “Glasa” iz CIK-a BiH i podsjetio da je na snazi za sada do kraja marta, a zbog nepostojanja budžeta, odluka o privremenom finansiranju.

U planu je, kako je rekao, da će u narednim danima pokušati da se sastanu sa članovima kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda u Parlamentu BiH da bi razgovarali o novcu koji je potreban za izbore, izmjenama zakona te svim problemima koji se mogu pojaviti na terenu.

- Potrebno je raščistiti i određene situacije, kao što je šta i ako budu obezbijeđena sredstava, raspisan tender, a ne javi se niko ili javi neko ko želi daleko više novca. Na sjednici je navedeno da je to u nekim državama sistemski riješeno da listiće štampaju domaće agencije, koje štampaju novac, markice i slično. To bi mogli da rade i službeni glasnici BiH i entiteta. Komisiji zaduženoj za sprovođenje izbora u nekim zemljama data je i mogućnost kreditnog zaduženja kod komercijalnih banaka - zaključio je naš sagovornik.

Prema Izbornom zakonu BiH lokalne zajednice, između ostalog, dužne su da iz budžeta izdvoje novac za naknade članovima izbornih komisija, kao i za naknade biračkih odbora. U Ministarstvu finansija i trezora BiH su ranije kazali da BiH može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine.

U Republici Srpskoj su bez budžeta u ovu godinu ušle tri opštine, odnosno Teslić, Bileća i Kostajnica.

Aplikacije

Članovi CIK-a BiH na jučerašnjoj sjednici su diskutovali i o potrebi da, gdje god je moguće, bude unaprijeđen izborni sistem i budu uvedene opcije koje su dostupne na osnovu modernih tehnologija. Najozbiljniji prijedlog je da bude izrađena aplikacija za registraciju birača koji glasaju putem pošte i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH i za akreditaciju posmatrača na izborima. Prezentovane su i informacije sa sastanka koji je ove sedmice organizovala Delegacija EU u BiH, a na kojem su učestvovali predstavnici političkih partija u BiH i član CIK-a.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )