FOTO: Nezavisne

Konstitutivna sjednica desetog saziva Narodne skupštine (NS) RS biće održana danas, a predviđeno je i polaganje svečane zakletve najviših zvaničnika koji su dobili mandate na proteklim izborima.

Ovim će Republika Srpska prva formirati zakonodavnu vlast u BiH, a kako je saopšteno iz Odjeljenja za odnose s javnošću NS RS, na konstitutivnoj sjednici, koja počinje u 14 časova, svečanu zakletvu položiće novoizabrani član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić te narodni poslanici.

Na prvoj sjednici desetog saziva biće predložen dnevni red s 11 tačaka, a dva sata prije njenog održavanja, u podne, novoizabranim narodnim poslanicima biće dodijeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH.

Sjednicom će, do izbora predsjednika NS RS, koja broji 83 narodna poslanika, predsjedavati Radno predsjedništvo, koje čine najstariji poslanik saziva i tri najmlađa poslanika iz tri partije s najvećim brojem poslanika. Prema ovim pravilima, sjednicu će voditi Dane Malešević iz DNS-a kao najstariji poslanik, a pomagaće mu tri najmlađa poslanika iz tri partije s najvećim brojem poslanika Denis Šulić iz SNSD-a, Davor Šešić iz SDS-a i Aleksandar Glavaš iz DNS-a.

Na sjednici će, takođe, biti pokrenuta inicijativa za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i inicijativa za izbor delegata u Vijeću naroda RS.

"Budući da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra do 15 časova dostaviti liste kandidata za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda RS", saopšteno je iz NS RS, a naveli su i da će poslanici razmatrati i odluku o broju potpredsjednika NS RS.

Osim konstituisanja radnih organa i polaganja zakletve, biće formirana i komisija za izbor i imenovanje, kako bi mandati mogli biti verifikovani.

Prema verifikovanim podacima CIK-a, za NS RS glasalo je oko 728.000 glasača, a nevažećih listića je bilo oko šest odsto. Prema tim podacima, SNSD je osvojio 28 poslaničkih mandata (218.201 glas), a dvocifreni broj mandata imaju i SDS 16 (123.515 glasova) i DNS 12 mandata (98.851 glas). U Narodnu skupštinu ulazi i devet PDP-ovih poslanika (69.948 glasova), zatima sedam SP-ovih (56.106 glasova), četiri iz Zajedno za BiH (29.556 glasova), četiri NDP-ova (28.183 glasa) i tri iz Ujedinjene Srpske (21.187 glasova).

Sjednici će, među ostalim zvanicama i gostima iz javnog i političkog života, prisustvovati i Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije, i Ana Brnabić, predsjednica srpske vlade.

Broj osvojenih mandata

  • 28 SNSD
  • 16 SDS
  • 12 DNS
  • 9 PDP
  • 7 SP
  • 4 Zajedno za BiH
  • 4 NDP
  • 3 US
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )