FOTO: rtrs

Usvajanjem nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o javno-privatnom partnerstvu, koncesijama i zaštiti životne sredine, okončana je redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Nisu uvojeni prijedlozi odluka o raspuštanju lokalnih parlamenata u Rudom i Tesliću. Podršku poslanika dobio je prijedlog odluke o izradi Plana parcelacije za auto-put Banja Luka - Prijedor. Poslanici su podržali i Plan parcelacije za auto-put i gasovod Brčko - Bijeljina - Rača. Time je ozvaničena realizacija jednog od strateških projekata Srpske.

Nova razvojna šansa za sjeveroistok Republike Srpske – u najkraćem je glavni razlog "Za" izgradnju auto-puta i gasovoda od Brčkog do Bijeljine. Јednog dana, kada ta dva projekta budu izgrađena, auto-put i gasovod, prije svega, značiće privredi.- Nama će omogućiti da imamo manje troškove proizvodnje na dugoročnom nivou i da dođemo u situaciju da sam proces proizvodnje pojeftinimo, a s tim će pojeftiniti i cijene nekih naših proizvoda - ističe direktor Sava-Semberije Stevan Filipović.

A do povoljnijih uslova o dionici auto-puta i gasovoda nekoliko puta raspravljaće se u Narodnoj skupštini. Među prvim konkretnim potezima biće usvajanje Plana parcelacije.

- Usvajanjem Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Brčko-Bijeljina-Rača biće stvorena planska osnova i omogućena izgradnja ove dionice auto-puta - rekla je Srebrenka Golić, resorna ministarka.

 S obzirom na to da je Plan dobio podršku narodnih poslanika, ozvaničena je realizacija jednog od strateški najvažnijih infrastrukturnih i energetskih projekata Republike Srpske.

Dionica će dobiti i poseban zakon koji će se pred narodnim poslanicima naći kao „leks specijalis“. On je spreman i njime će utvrđena trasa odmah biti proglašena opštim interesom. Omogućiće i skraćenje rokova, ali i prevazilaženje člana 11. Zakona o ekspropriaciji, po kojem vlasnik dijela parcele kroz koju prolazi auto-put ima pravo da, ako procjeni da nema ekonomskog interesa, zatraži ekspropiraciju kompletnog zemljišta.

Bosiljka Predragović, direktorka Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske, rekla je da je Vrhovni sud zauzeo stav da se po osnovnom tekstu Zakona o ekspropriaciji to mora odmah raditi.

- To je jako dužilo procese, i sami znate koliko je to vještačenja, supervještačenja, žalbi i upravnih sporova. Međutim, i to smo prevdidjeli zakonom „leks specijalis“ da se u ovim postupcima član 11. osnovnog zakona primjenjuje nakon utvrđivanja trase - rekla je Predragović.

Dušan Topić, direktor Auto-puteva Republike Srpske je naglasio da je bilo bitno da se usvoji Plan parcelacije da bi se moglo ići u ekspropriaciju, a sa druge strane u dalju razradu projektne dokumentacije i u konkretnije razgovore sa finansijskim institucijama, prvo za obezbjeđivanje finansijskih sredstava, a onda, zavisno od finansijskog aranžmana, napravili ugovori o građenju.

Procjene su da bi prvi bager na gradilištu mogao bi da bude upaljen 2021. godine. Očekivanja su da će dionica biti završena do 2025. Istovremeno kad i auto-put, prema planu, gradiće se i gasovod, a samo njegova cijena prva su predviđanja, iznosi do 300 miliona evra. Nosilac ovog projekta trebalo bi da bude Gas Res u saradnji sa Srbijagasom i Gaspromom.

Iako je bio plan da na posljednjoj sjednici parlamenta bude razmatran i plan parcelacije za donicu Vukosavlje – Brčko odlučeno je da se to prolongira i tako ostavi prostor za dodatni dogovor sa lokalnim zajednicama i model koji bi zaobišao povratnička naselja. Dionica od Brčkog do Rače dio je auto-puta Sarajevo Beograd zbog čije izgradnje će u petak u Beogradu biti potpisan međudržavni sporazum koji bi trebalo da ubrza procedure i gradnju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )