FOTO: srpskainfo.com

Ambasador Njemačke u BiH Kristijana Homan i regionalni direktor organizacije “Norveška narodna pomoć” Sven Jonas Zahrison danas su u Sarajevu potpisali ugovor na osnovu kojeg Njemačka obezbjeđuje 328.970 evra za deminiranje u BiH.

Ističući da je u BiH više od hiljadu kilometara kvadratnih koje treba deminirati, Homanova je u izjavi medijima pozvala domaće vlasti i međunarodnu zajednicu da učine zajedničke napore da se ovaj problem riješi.

– Njemačka je od 1997. godine BiH stavila na raspolaganje 35 miliona evra za humanitarno deminiranje – navela je Homanova i precizirala da je u ovoj godini njena zemlja izdvojila 200.000 evra za žrtve mina u BiH.

Ona je izrazila nadu da će ova njemačka donacija podstaći i druge donatore da pomognu deminiranje u BiH.
Zahrison je precizirao da će dobijena donacija Njemačke biti utrošena za deminiranje na lokalitetu Šehovci, u Sanskom Mostu.

– `Norveška narodna pomoć` u uklanjanju mina u BiH aktivno djeluje još od 1996. Godine – rekao je Zahrison i dodao da je kroz projekte čišćenja i tehničkog izviđanja ova organizacija u BiH zaključno sa krajem 2017. godine mine i kasetnu municiju uklonila sa 28 kilometara kvadratnih.

Prema njegovim riječima, doprinos “Norveške narodne pomoći” BiH ogleda se u skoro 15 odsto ukupno oslobođene minski sumnjive povaršine.

– `Norveška narodna pomoć` u toku svog dosadašnjeg djelovanja uništila je 10.977 mina, 2.204 kasetne bombe i 52.722 eksplozivna sredstva preostala iz rata – naveo je Zarhison i zahvalio se novčanoj pomoći Njemačke za nastavak humanog deminiranja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )