FOTO: capital

BERLIN, Njemačkoj nedostaju stručnjaci – i to više nego ikada. Zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, njemačka ekonomija godišnje gubi oko 30 milijardi evra.

Posla ima, ali nema radnika, i to je velik problem na koji ukazuje sve više njemačkih firmi. Njemačkoj trenutno nedostaje 440.000 visokokvalificiranih radnika, piše Deutsche Welle.

Samo u elektroindustriji fali 50.000 inženjera, u IT-sektoru oko 55.000 stručnjaka, dok je u strojogradnji raspisano oko 11.000 natječaja – 50 % više nego godinu dana ranije.

U međuvremenu čak 60 % njemačkih firmi ističe da im je nedostatak kvalifikovane radne snage najveći poslovni problem.

Svaka peta firma zato traži mlade talente u drugim regijama, intenzivnije sarađuje s obrazovnim ustanovama i radi na prekvalifikaciji sopstvenih radnika.

16 % firmi je uvelo fleksibilne radne modele poput “job sharinga”, dok je 13 % firmi spremno zaposliti i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija, ali s potencijalom daljnjeg razvoja.

Cilj njemačke vlade je puna zaposlenost, i to već 2025. Prema nekim prognozama, Njemačkoj bi 2030. moglo nedostajati više od 3 milijona kvalifikovanih radnika

Trenutno je slobodno preko milijon radnih mjesta – ali je isto toliko i dugoročno nezaposlenih.

Arber Bajrami u Njemačkoj živi protekle tri godine. Studira germanistiku i pomalo radi. Za Deutsche Welle je ispričao kolike šanse imaju mladi koji trbuhom za kruhom odlaze u Njemačku.

“Tu se vrlo lako dolazi do posla, iako postoji određen nivo diskriminacije. Vlada golema potražnja za radnom snagom, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Ako neki kandidat ima posebne kvalifikacije koje ga izdvajaju od konkurencije, relativno će lako naći posao u Njemačkoj”, tvrdi student. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )