FOTO: null

Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dao je zeleno svjetlo na pravilnik o načinu kontrole i načinu oblikovanja cijena lijekova, čijim usvajanjem bi od strane Savjeta ministara BiH cijene lijekova u BiH pale za više od 20 odsto.

Međutim, tu nije kraj priče, jer najteži dio posla tek predstoji, a to je da se pravilnik nađe na dnevnom redu Savjeta ministara BiH, što neće biti nimalo lak posao s obzirom na to da farmaceutski lobi, prije svih domaći proizvođači, na sve moguće načine opstruišu taj proces i usvajanje pravilnika.

"Najnoviji izgovor Savjeta ministara BiH je da će se čekati formiranje novog rukovodstva Agencije za lijekove i medicinska sredstva, a to može trajati mjesecima, jer je konkurs za direktora tek raspisan", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Savjetu ministara BiH.

Inače, pravilnik koji bi građanima i zdravstvenim fondovima u BiH uštedio stotine miliona KM već tri godine kupi prašinu po ladicama institucija BiH i ono što je posebno zanimljivo jeste da smo jedina zemlja u Evropi koja ni na koji način ne kontroliše cijene lijekova na svom tržištu. Zbog ove činjenice nedavno je reagovala i Svjetska banka, koja će, prema nezvaničnim informacijama i ukoliko se vlasti BiH ne opamete, davanje kredita zdravstvenom sektoru usloviti upravo usvajanjem tog pravilnika.

"Na posljednji pravilnik koji smo izradili pozitivno mišljenje dao je Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva i još čekamo pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH da ga uputimo u proceduru pred Savjet ministara", rekla je Nataša Grubiša, još aktuelni direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

I pored brojnih pokušaja da otkrijemo ko i zbog čega gotovo četiri godine opstruiše donošenje pravilnika, ostali smo bez odgovora. U svim nezvaničnim razgovorima pažnja nam je skrenuta na farmaceutski lobi, koji na samo njima svojstven način ne ostavlja nikakav trag.

Kome, koliko i kada je neko nekome dao, vjerovatno nikad nećemo saznati, ali ono što je sigurno jeste da u 531 milion maraka teškom tržištu lijekova u BiH ima svega, a najmanje brige za običan narod i deficite fondova zdravstvenog osiguranja.

"Nadamo se da će ovaj pravilnik što prije da bude usvojen na nivou BiH, jer očekujemo da će to dodatno sniziti i cijene pojedinih lijekova koji se nalaze na listama lijekova FZO, čime će i osiguranici manje izdvajati za lijekove iz svog džepa, a i troškovi Fonda za lijekove bi bili manji", rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Inače, na godišnjem nivou Fond zdravstvenog osiguranja RS za lijekove koji se izdaju na recept izdvaja oko 60 miliona KM, a prostom računicom lako je zaključiti da bi s postojanjem pravilnika samo na ovome Fond uštedio 12 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )