FOTO: null

Savjet ministara BiH trebalo bi sutra da produži važenje Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih proizvoda, što će velikom broju bh. privrednika omogućiti povoljniju nabavku repromaterijala, odnosno da carine prilik

Pored toga, ova nova odluka koja će biti na snazi do kraja naredne godine će, nakon što je dvije godine bila praktično "zaleđena", biti proširena za 20 tarifnih oznaka, tako da će ih sada biti ukupno 54, i to iz oblasti tekstila, kože, obuće, elektroindustrije, te metalskog sektora u BiH. Ipak, za sada nije uvažen prijedlog pojedinih privrednika da ova odluka bude trajna, nego će se svake godine produžavati, uz mogućnost njenog daljeg proširenja.

Inače, "Nezavisne" su prošle sedmice prenijele upozorenje privrednika iz BiH da se i ove godine čeka kraj decembra da se produži ova odluka, kao i njihov zahtjev da ova odluka bude trajna.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izrazio je danas nadu da će Savjet ministara BiH produžiti važenje ove odluke.

"Na taj način mi i dalje želimo da stimulišemo domaća izvozno orijentisana preduzeća i da podižemo njihovu konkurentnost putem omogućavanja povoljnosti za nabavku repromaterijala", rekao je Šarović, koji je juče održao sastanak s privrednicima iz BiH, korisnicima pomenute odluke, a kojem su prisustvovali i predstavnici Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, te entitetskih komora. Šarović je posebno istakao dosadašnje pozitivne finansijske efekte primjene ove odluke, zadržavanje postojećih radnih mjesta, ali i zapošljavanje nove radne snage.

"Mi, doduše, ovim putem umanjujemo prihode u budžet za oko tri miliona KM, ali dobit koja ide našim izvozno orijentisanim preduzećima je višestruka", podvukao je Šarović. On je pojasnio da je ova odluka privremenog karaktera jer je tako regulisano Zakonom o tarifi, ali je izrazio nadu da će ubuduće i to biti riješeno na zadovoljstvo domaće privrede.

Ognjenka Lalović, direktor Sektora privrede u STK BiH, rekla je da ova odluka predstavlja veliki podstrek bh. privredi, koja se nalazi u teškom stanju. Kako je kazala, odluka predviđa i proširenje liste za 20 novih tarifnih brojeva, napominjući da je uvaženo 80 odsto zahtjeva STK BiH.

Izražavajući zadovoljstvo proširenjem liste u ovoj odluci, Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da će oni već na proljeće sljedeće godine uputiti novu inicijativu, koja će imati za cilj dalje povećanje tarifnih oznaka.

"Pozivam sve privrednike, iz svih grana privrede, da nam se obrate kako bismo u toj inicijativi i zahtjevu uputili sve ono što traži privreda i očekujemo da će to i naići na odobrenje i biti prihvaćeno od strane Savjeta ministara BiH", rekao je Blagojević. On je napomenuo da od produženja važenja ove odluke zavisi veliki dio ugovora domaćih kompanija sa stranim partnerima, naglašavajući da bez toga privrednici ne bi mogli ostvariti zacrtane planove. Predstavnici tekstilne i industrije obuće iz Sarajeva i Kotor Varoša, Amir Medić i Miroslav Peterešin, u ime svih učesnika sastanka zahvalili su Šaroviću i njegovim saradnicima u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na brizi i podršci domaćoj privredi.

Prema njihovim riječima, ova odluka je jedna od najboljih mjera na planu zaštite domaće proizvodnje, što cijene i strani partneri.

Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće "Bema" Banjaluka, rekao je ranije da je nedopustivo da se konstantno čeka kraj godine i strepi da li će ova odluka biti donesena na vrijeme ili ne. Pored toga, on je predložio da ova odluka bude stalna, a ne da se svake godine produžava.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )