FOTO: pixabay

Nivo Jadranskog mora mogao bi se do kraj ovog vijeka povećati i do jednog metar što se može negativno odraziti na obalna područja, istaknuto je u četvrtak naveče na tribini u Splitu s temom "Klimatske promjene: Šta se događa s Jadranskim morem?"

Predavanje je održao dr. Ivica Vilibić naučni savjetnik s Instituta za okeanografiju i ribarstvo, u organizaciji Rotary Club Split.

"Postoji procjena da bi se do 2100. mogao od pola metra od metra podići nivo mora u svijetu a tako i Jadrana. Porast nivoa mora mogao bi ugroziti neka naselja. Zamislite u Splitu more više za metar ili pola metra", rekao je dr. Vilibić.

Prema tim procjenama u Splitu bi, na primjer, bile učestalije poplave Rive i Dioklecijanovih podruma.

Uticaj klimatskih promjena, pojasnio je, može se predviđati u decenijama, a u budućim decenijama udari talasa prouzrokovaće veće štete jer će se događati na višem nivou mora.

"Klimatske promjene će se razvijati na cijelom Sredozemlju, nivo mora će lagano ići gore pa će nevrijeme imati jači uticaj na obalu koja nije prilagođena tome i onda se događaju štete", rekao je dr. Vilibić iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo.

Ocijenio je pri tom da su obale "preizgrađene." Smatra da bi procjene takvih klimatskih promjena mogle uticati na gradnju u priobalnim područjima pa će se ubuduće graditi "malo dalje od obale."

"Međutim klimatske promjene mogle bi pozitivno uticati na turizam u Hrvatskoj jer će se zbog porasta temperature produžiti kupačka sezona", rekao je dr. Vilibić.

Po njegovim riječima zbog porasta temperature požari će biti učestaliji posebno u priobalnim područjima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )