FOTO: pixabay

BON - Ako odmora nakon pandemije korona-virusa i bude, vjerovatno će biti u lokalnim okvirima, piše Dojče vele i navodi da ministri turizma Evropske unije nemaju vremenski plan za oživljavanje putovanja.

Kada i kako će granice ponovo biti otvorene za putnički saobraćaj, trenutno niko ne može sa sigurnošću da kaže, smatra parlamentarni državni sekretar Tomas Barajs, koji je u njemačkom Ministarstvu privrede zadužen za turizam.

"Malo je vjerovatno da će njemački turisti na ljeto putovati u Španiju ili Grčku. Izglednije je da će Nijemci ove godine ostati u svojoj zemlji ili u svom regionu I tu ima lijepih destinacija", rekao je Barajs.

Turistička industrija ove godine računa sa smanjenjem rezervacija za paket aranžmane i do 70 odsto, a najteže bi mogle da budu pogođene kompanije koje organizuju krstarenja, kojima bi obim posla mogao da oslabi i do 90 odsto, procjena je Evropske komisije u Briselu.

U Evropskoj uniji 10 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ostvaruje turistička industrija, dok u pojedinim zemljama, poput Grčke ili Malte, udeo te industrsije u BDP-u iznosi 20 do 25 procenata.

Prema podacima Evropske komisije, Španija od turizma godišnje zaradi oko 145 milijardi evra, njemački hoteli i turističke agencije oko 240 milijardi evra, a na "izvornom tržištu" Njemačke, odakle dolazi veliki broj turista, šteta je čak i veća nego na klasičnim "ciljnim tržištima", poput Španije ili Italije.

Gari Kapeli, ministar turizma Hrvatske, zemlje koja trenutno predsjedava EU, izrazio je očekivanje da će sjeverni Evropljani tokom ljetnje sezone i pored pandemije putovati na jug, što bi bila neka vrsta evropske solidarnosti.

"Potreban nam je zajednički plan za obnovu turizma", kazao je Kapeli i dodao i da je potreban zajednički zdravstveni koncept i da bi tada svim putnicima i organizatorima mogla da se izda neka vrsta "korona-zdravstvenog pasoša".

Ministarka turizma Malte, Julija Faruđa Porteli, traži zajedničke EU-standarde kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti u hotelima, restoranima, avionima i na plažama.

Ostale vlade su pritom uzdržanije i idu svojim putem - Austrija recimo svoje hotele ponovo otvara 29. maja, ali oni bi trebalo da primaju samo goste iz susednih zemalja i po mogućstvu, iz regiona u kojima je stopa infekcija mala.

Hotelijeri i vlasnici plaža u Italiji razvijaju neobične koncepte kako bi budućim gostima obezbedili neophodnu distancu.

Na plažama bi tako trebalo da se postave pregradne ploče od pleksiglasa, hoteli bi trebalo samo na pola da budu popunjeni, u hotelskim restorinama da se služi samo jedno jelo, a razmak između stolova da bude dva metra.

Grčka razmišlja i o nekoj vrsti turističkog koridora iz zapadne Evrope, kako bi putnici koji imaju potvrdu da su zdravi ulazili u specijalne avione i dolazili u proverena turistička odmarališta u kojima nema korone.

U Belgiji se razmišlja o ulaznicama za plaže, a neki drugi ministri turizma predlažu odmore u unutrašnjosti zemlje, kako bi se hoteli i plaže rasteretili. Međutim, još uvijek se ne zna kada će nadležni ministri unutrašnjih poslova EU predstaviti usaglašen plan o otvaranju granica za turiste.

Svjetska turistička organizacija - agencija Ujedinjenih nacija, procenjuje da 96 odsto svih turističkih destinacija u svetu, za vreme korona-pandemije, neće biti dostupna, a Generalni sekretar te organizacije, Zurab Polikašivli, koji je prisustvao sastanku ministara EU, poziva da se što pre ukinu ograničenja.

"Ova kriza nam je pokazala snagu prekogranične solidarnosti. Ali samo lijepe reči neće spasiti milione radnih mesta ljudima koji su radili u turističkom sektoru", rekao je Polikašivli i istako da je potrebna veća pomoć za obnovu.

"Zahtevamo da se pomogne turizmu, kako bi on mogao da bude lider u obnovi privrede", rekao je on.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )