FOTO: rtrs

Da znanje ne zna za granice, a da trud i rad uvijek daju rezultate potvrđuje 28-ogodišnji Nikola Lero iz Bijeljine, koji se vratio sa tromjesečnog stažiranja u Evropskom parlamentu u Briselu. Od kraja januara do početka ovog mjeseca radio je na pitanjima evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana i Komiteta spoljnih poslova EU.

Sada je pred njim životna odluka – izbor jedne od dvije ponuđene stipendije – švedske Vlade ili Evropske komisije.

Šta god da "prelomi" želja mu je da se nakon dvogodišnjeg usavršavanja vrati u Srpsku.

Nikola Lero - diplomirani pravnik, saradnik UNICEF-a u BiH, potencijalni član Savjetodavne grupe mladih misije OSCE-a i dobitnik Erazmus nagrade koju je zaslužio kao mladi novinar za širenje demokratskih vrijednosti u BiH.

Protekla tri mjeseca, imao je i direktan uvid u proces donošenja odluka u institucijama Evropske unije. Put ka Briselu - diplomatskom epicentru Evrope, otvorilo mu je učešće u međunarodnom programu u kome se bavio kritičkim ispitivanjem postkonfliktne BiH.

- Moja želja i upućenost da proširimo ideju evropskih vrijednosti, čak i u manjim zajednicama Bijeljini, Banjaluci, čitavoj BiH je nešto gdje sam postao i prepoznat. Onda su možda, i oni shvatili da imam tu mogućnost da promovišem takve vrijednosti - rekao je Lero.

Nikola je bio u Briselu i kada je u Strazburu usvojena Rezolucija o BiH.

- U Rezoluciji se izražava blaga zabrinutost i neko usporavanje procesa integracija što nažalost jeste i činjenica. Naglašava se i problem odlaska mladih i korupcije koja nije rijetkost ni u EU. Volio bih da je drugačije - istakao je on.

Višegodišnji aktivizam u nevladinim organizacijama, učešće u raznim projektima, vrijedan rad i trud od srednjoškolskih dana, na kraju su i nagrađeni. Za samo sedam dana ponuđene su mu dvije stipendije koje mu omogućavaju školovanja u Švedskoj ili širom Evrope.

Kojim god putem da krene Nikola se nada da će ga čekati širom otvorena vrata njegove zemlje, čiji napredak želi da podržava.

Stipendije su, kaže, pokazatelji da su drugi željni znanja, zato se naše institucije moraju boriti da spriječe "odliv mozgova", a mladima poručuje - "ako želite raditi za neke vrijednosti donesite odluku i ne preispitujte je!"

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )