FOTO: null

Afera u vezi sa slanjem pisma kojim je 25 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH obmanulo čelnike Ujedinjenih nacija potpuno je razvodnjena i niko od njenih aktera neće odgovarati za zloupotrebu Parlamenta.

Poslanici bošnjačkih stranaka su u ime Predstavničkog doma Parlamenta BiH krajem juna poslali pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojem su podržali britansku rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Iako su zloupotrijebili Parlament i prekršili Ustav i Poslovnik o radu Predstavničkog doma, neće snositi nikakve sankcije.

Predstavnički dom je na sjednici završenoj u srijedu kasno uveče, nakon razmatranja informacije o pismu, usvojio samo zaključak poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević da Kolegijum Predstavničkog doma obavijesti generalnog sekretara UN da je riječ o ličnom stavu 25 poslanika, a ne cijelog Predstavničkog doma. Zaključci koje su predložili poslanici SNSD-a i poslanik SDS-a Borislav Bojić kojima je tražena odgovornost za slanje pisma nisu dobili podršku.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac predložio je zaključke u kojima se navodi da su u slučaju upućivanja pisma generalnom sekretaru UN svjesno prekršeni Ustav BiH i Poslovnik o radu Predstavničkog doma. U zaključcima je bilo navedeno i da predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović iz SDA, kao jedan od potpisnika pisma, snosi odgovornost i da ne može da predsjedava, te je bila zatražena i eventualna krivična odgovornost zbog zloupotrebe položaja. Bojić je tražio da Kolegijum i Sekretarijat Predstavničkog doma budu zaduženi da pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti protiv lica koja su učinila propuste.

Zanimljivo je da je sedam poslanika SDA koji su potpisali pismo podržalo zaključke Pandurevićeve da u UN bude upućeno novo pismo. Time su, kako su istakli poslanici iz RS, potvrdili da su zloupotrijebili Predstavnički dom, ali uprkos tome neće snositi sankcije. Košarac smatra apsurdnim što niko neće snositi političke ili bilo kakve druge sankcije, uprkos činjenici da je Predstavnički dom potvrdio da pismo nije akt Predstavničkog doma, već lični stav 25 poslanika.

- Savršeno je jasno da je riječ o prevari i zloupotrebi za koju mora postojati ne samo politička već i krivična odgovornost. Međutim, neće biti ni jednog ni drugog - rekao je Košarac.

Iako su poslanici iz Srpske bili složni u ocjeni da Parlament mora da utvrdi političku odgovornost za zloupotrebu prilikom slanja pisma, na kraju nisu glasali na isti način.

- SDS je odbacujući zahtjev SNSD-a u vezi sa Džaferovićem pokazao da su im stranački interesi važniji od interesa Srpske. Na taj način dali su alibi Džaferoviću, Denisu Bećiroviću iz SDP-a i drugim potpisnicima tog pisma da bez straha od sankcija i u narednom periodu mogu da ruše Dejtonski sporazum i dovode u pitanje entitetsko glasanje kao osnovnu dejtonsku kategoriju - izjavio je Košarac.

Bojić kaže da izjave poslanika SNSD-a skoro da ne bi trebalo ni komentarisati jer ni oni ne vjeruju u njih.

- SNSD baca stare dimne bombe u vezi sa Džaferovićem i tu nema šta posebno da se kaže, osim da je ovaj put to priča koja se koristi da bi se opravdao povratak njihovih kadrova u poslaničke klupe samo da bi izglasali kredit za koji se ne zna kako će da bude potrošen - rekao je Bojić, navodeći da pismo koje će biti upućeno Ban Ki Munu nije samo pisamce jer će u njemu biti navedeno da je riječ o zloupotrebi.

Momčilo Novaković iz NDP-a, koji je najavljivao podnošenje krivične prijave protiv odgovornih za slanje pisma, kazao je da je dao materijale grupi advokata koji treba da procijene realnost.

- Mora postojati krivična odgovornost za lažno predstavljenje - rekao je Novaković.


Naknade

Usvojen je i prijedlog izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji predviđa ukidanje naknada zaposlenima u institucijama BiH za rad u upravnim i nadzornim odborima, te radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena.


Izvinjenje Vučiću

Predstavnički dom Parlamenta BiH osudio je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića. Izraženo je duboko žaljenje zbog toga što je Vučić doveden u takvu situaciju i upućeno mu je izvinjenje uz nadu da sve što se desilo neće izazvati posljedice na odnose dvije zemlje. Od svih nadležnih tijela u BiH zatraženo je da hitno utvrde počinioce napada i odgovornost svih osoba.


Kredit

Poslanici su dali saglasnost za ratifikovanje sporazuma o kreditu za unapređenje poslovnog ambijenta između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Na tome je u više navrata insistirala Vlada RS kako bi bili ispunjeni uslovi za dalji evropski put BiH i sprovođenje potrebnih reformi. Za ratifikaciju su ruku podigli, između ostalih, poslanici iz SNSD-a, dok su poslanici okupljeni oko Saveza za promjene, kao i ranije kada je sporazum blokiran, bili protiv.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )