FOTO: pixabay

Takozvani sok od krastavaca, odnosno otpadna tečnost koja se koristi za kiseljenje povrća u industrijskoj proizvodnji pokazala se odličnom za sprečavanje stvaranje leda, a ekološki je prihvatljivije i štedi novac

Sve je počelo kao bavarski eksperiment, a uskoro bi se moglo proširiti kao praksa diljem države. Pilot program izlijevanja soka od kiselih krastavaca mogao bi u potpunosti zamijeniti tradicionalno posipanje soli, koje iako sprečava stvaranje leda, dugoročno šteti okolini te je skupa praksa, piše "RTL Today".

Prošle sezone 326.000 tona soli za puteve utrošeno je za čišćenje velike putne mreže Bavarske - skupog preduzeća s negativnim uticajem na okolinu. Kako su zimski vremenski uslovi postajali sve ekstremniji, bavarski su funkcioneri tražili jeftiniju i ekološkiju alternativu putnoj soli. Pronašli su nevjerovatnog partnera: lokalnog proizvođača kiselih krastavaca.

Ekološki prihvatljivije rješenje
Develey Senf & Feinkost svake godine pretvore 17.000 tona krastavaca u ukiseljene. Slana i kisela voda od krastavaca proizvedena u ovom procesu u pilot se programu koristi već godinu dana za zimsko održavanje puteva Bavarske.

Recikliranjem i neznatnom modifikacijom salamure smanjuje se ukupna količina soli koja se ispušta u okolinu, zajedno s negativnim uticajem na okolinu.

Iako se voda od krastavaca koja sadrži so do sada zbrinjavala putem kanalizacijskog sistema, ona se sada šprica na puteve. U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja putarima kao salamura.

Znatna ušteda
Prema bavarskom Ministarstvu stanovanja, gradnje i saobraćaja očekuje da će regionalno pripremljena salamura uštedjeti 700 tona soli i 4,9 miliona litara vode po zimskoj sezoni.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )