FOTO: Nezavisne.com

Stanovnici njemačkog sela koje se nalazi na granici s Francuskom i dalje se snabdijevaju francuskim kiflama i kroasanima, uprkos saobraćajnim ograničenjima uslovljenim pandemijom korona virusa, a nije na odmet pritom imati i štap za pecanje.

Iz trgovine koja se nalazi na nekadašnjem graničnom prelazu u gradu Karlingu, u departmanu Mozel, pekarica Myriam Jansem-Boualit svako jutro mora preći nekoliko desetina metara, osim ponedjeljkom kad je pekara zatvorena, da bi svježe pekarske proizvode dopremila gurmanima s njemačke strane, koji su ih dan ranije naručili telefonom.


Pritom mora proći ulicom koju dijele dvije države. Otkad su, zbog pandemije korona virusa, mjere kretanja postrožene, kupci s njemačke strane granice više se ne usuđuju doći u francuski dio.


"Puno ih je manje jer imaju postrožene kontrole", kaže Jansem-Boualit, odjevena u bijelu pregaču i s maskom na licu.


Među njezinim najvjernijim kupcima je i Hartmut Fey (52), stanovnik Lauterbaha, sela u susjednoj njemačkoj regiji Sarland, koji francuske pekarske delicije u omiljenoj pekari kupuje decenijama.  


Na društvenim mrežama objavio je video snimak na kojem bagete i kroasane što mu ih donese Myriam, zbog izbjegavanja bliskog kontakta preuzima uz pomoć štapa za pecanje.

Uz osmijeh kaže da na taj način želi istaći "francusko-njemačko prijateljstvo".


"Osim o dobrosusjedskim odnosima, ovdje je riječ i o tradiciji. Svoj hljeb u Francuskoj kupujem decenijama", pojasnio je.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )