FOTO: null

Asocijacija poljoprivrednih udruženja Semberije nezadovoljna je agrarnim budžetom Bijeljine od 1,1 milion KM za nerednu godinu, što je smanjenje u odnosu na ovu godinu, u kojoj je za Agrarni fond iz gradske kase izdvojeno 1,2 miliona KM.

Asocijacija u saopštenju ocjenjuje kao simbolično planirano izdvajanje za agrar u lokalnoj zajednici u kojoj je poljoprivreda strateška ekonomska grana i razvojna šansa.

Zahtjev poljoprivrednika okupljenih u Asocijaciji je da se iz budžeta Bijeljine od 43 miliona KM za agrar naredne godine izdvoji šest odsto novca ili 2,5 miliona KM.

"Ako uzmemo u obzir da su Semberiju ove godine u više navrata pogodile nezapamćene poplave i grad, budžet od 1,1 milion KM predstavlja podcjenjivanje cijelog agrara u regiji", navodi se u saopštenju Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije.

Poljoprivrednici podsjećaju da se iz planiranih 1,1 milion KM budžetskog novca za agrar finansiraju i plate i doprinosi zaposlenih u gradskom Agrarnom fondu, što čini još bezbačajnijim očekivanja 8.800 poljoprivrednih gazdinstava u Semberiji. U saopštenju Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije se ukazuje da su u budžetu Bijeljine za narednu godinu veća sredstava planirana i za sport, nego za podsticaje u poljoprivredi.

Semberski poljoprivrednici očekuju veća izdavanja za agrar i na republičkom nivou, uz ocjenu da bi umjesto sadašnjih 60 miliona KM za podsticaje poljoprivrede trebalo obezbijediti 100 miliona KM za narednu godinu. To bi, navode u Asocijaciji poljoprivrednih udruženja Semberije, održalo konkurentnost primarnog sektora u poljoprivredi i pokrenulo investicije u ovoj oblasti.

Asocijacija udruženja poljoprivrednika Semberije je u svom obraćanju javnosti osudila proteste poljoprivrednika u Republici Srpskoj i nazvala ih farsom. Prema ocjeni Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije, ove proteste organizuju veliki proizvođači na štetu malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača, iako je evropska strategija usmjerena na podsticanje primarne proizvodnje u agraru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )