FOTO: InfoBijeljina

Banjaluka - Neuzvraćena ljubav, loše ocjene i svađe sa roditeljima najčešći su razlozi zbog kojih tinejdžeri u Republici Srpskoj bježe iz porodičnog doma, a policija još traga za petoricom mladića koji su u trenutku nestanka bili maloljetni.

Djeca i tinejdžeri gotovo svakodnevno nestaju u cijelom svijetu, a patnje porodica zbog nepoznate sudbine njihovih najmilijih, dijele i brojni stanovnici Srpske koji godinama bezuspješno traže nestale članove porodice.

- U toku ove godine prijavljen je nestanak 21 maloljetnika, od kojih je 18 ženskog pola. Njih 20 je pronađeno živo, dok se jedno utopilo u rijeci, te je naknadno pronađeno njegovo tijelo. Trenutno se na području RS traga za pet lica, a svi su muškog pola - naveli su u MUP-u.

Dodaju da su nestali maloljetnici u većini slučajeva uzrasta od 15 do 17 godina.

- Najčešći razlozi njihovog odlaska od kuće su loše ocjene, sukob sa roditeljima i ljubavne veze. Ima i slučajeva prijave nestanka maloljetnog lica kada jedan od rastavljenih roditelja djece predškolskog uzrasta odvede dijete na određenu lokaciju bez znanja drugog roditelja i potraga za njima najčešće ne traje dugo - istakli su u MUP-u.

Pojašnjavaju da nakon što prime prijavu, nastoje dobiti što više informacija o nestalom, odnosno o ličnosti, karakteristikama, osobinama i sklonosti, a koje bi doprinijele što bržem pronalasku. Policiji se prosljeđuje i fotografija nestalog lica.

Među nestalima je i Dragoljub Misimović iz Gradiške, kojem se od 21. decembra 2015. godine, kada je izašao iz škole gubi trag. Porodica ovog mladića prevalila je do sada hiljade kilometara i podijelila bezbroj fotografija, ali sve je bilo uzalud. Psiholog Aleksandar Milić ističe da je zabrinjavajuće to što djeca i tinejdžeri u periodu odrastanja izlaz iz problema vide u bijegu od porodice.

- Djeca u tim godinama sklona su devijantnom ponašanju, ne podnose kritiku, i na svaki pa i dobronamjeran savjet koji se njima ne svidi, reaguju agresivno. Nemaju nivo tolerancije da pokušaju da razriješe tegobe koje ih tište ili potraže pomoć. Uglavnom se vode rečenicom da njih niko ne razumije. Bježanje od kuće je način na koji oni pokazuju da im treba pažnja i pomoć - rekao je Milić.

On ističe da je razgovor najbolja prevencija, na kojoj moraju raditi i roditelji i nastavnici, jer je svako dijete ličnost za sebe i traži pažnju i razumijevanje i to je ono što im je najpotrebnije u periodu sazrijevanja. Sociolog Ivan Šijaković ističe da u društvu zavladao takmičarski duh i da se i djeca u najranijoj dobi cijene na osnovu popularnosti u društvu, dok oni drugi bivaju odbačeni.

- Očito da nedostaje mnogo razgovora i između roditelja i dece i između nastavnika i učenika, jer ocena ne sme biti razlog bežanja od kuće. Ocena oslikava samo trenutno znanje, a život je mnogo važniji od toga. Mnogo je narušenih porodica, rasturenih brakova i deca su rastrzana i izgubljena u svemu tome, a nisu retke ni depresije - rekao je Šijaković i dodao da djecu i tinejdžere mame i sekte koje su u ekspanziji proteklih godina, kao i trgovci narkoticima.

MUP Srpske nedavno je potpisao Memorandum o razumijevanju sa međunarodnom organizacijom “Amber Alert” za Evropu koja se bavi potragama za nestalom djecom.

Prijava nestanka
U MUP-u RS kažu da građani nestanak mogu prijaviti u najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na broj 122.

- Veoma je važno da policijskom službeniku saopšte sve korisne, provjerene i tačne informacije o nestalom licu, nakon čega će nadležni u skladu sa dobijenom informacijom preduzimati dalje  mjere i radnje radi pronalaska nestalog lica - rekli su u MUP-u.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )