FOTO: null

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske nazvao je tendencioznim saopštenje i osude „Pošta Srpske“ na obavještenja penzionerima koji su penzije primali posredstvom Banke Srpske, ocjenjujući ih kao „pokušaj blaćenja Fonda“.

"Iznenađeni smo proizvoljnom i paušalnom ocjenom i količinom netačnih informacija iznesenih od `Pošta Srpske`", saopšteno je iz Fonda, uz poruku da takvo saopštenje treba da "služi na čast onima koji stoje iza njega". 

Iz Fonda ističu da je obavještenje za korisnike koji su penzije primali posredstvom Banke Srpske nesporno, a njime su penzioneri javno i transparentno upućeni da nove račune za isplatu penzija otvore u jednoj od banaka sa liste sa kojima Fond ima potpisan ugovor o isplati penzija. 

"Fond PIO nikada nije izdao nalog poslovnicama na terenu da traže ovjerenu izjavu od korisnika prava, niti je ona tražena, da su, ukoliko penziju primaju putem `Pošta Srpske`, saglasni na `kašnjenje penzije`", navodi se u saopštenju. 

U Fondu ističu da im se niko od odgovornih lica iz "Pošta Srpske" nije obratio pisano ili usmeno i zatražio bilo kakvo obrazloženje za saopštenje kojim su penzioneri koji su penziju primali posredstvom Banke Srpske pozvani da otvore račune u drugoj banci. 

"Za isplatu penzija putem banaka Fond PIO nikada nije plaćao bilo kakvu proviziju, naknadu niti bilo šta drugo, a naročito ne kamatu u milionskim iznosima, kako navode iz `Pošta Srpske`, a što se sve može provjeriti u poslovnim knjigama i stalno se provjerava od nadležnih organa", naglašavaju iz Fonda. 

U saopštenju se navodi da Fond PIO za svaku isplaćenu penziju posredstvom "Pošta Srpske" plaća proviziju od jedan odsto, što je godišnje od 4,5 do pet miliona KM, a u ranijim godinama procenat provizije bio je 1,4 odsto. 

"`Pošte Srpske` su za svaki dan kašnjenja uplate naknade za isplatu penzija Fondu PIO obračunale zateznu kamatu, što je Fond morao i platiti, a sve su to sredstva penzionera", ističu iz Fonda. 

Osim toga, Fond je obavezan da "Poštama Srpske" obezbijedi gotovinu za isplatu penzija jer ne prihvataju žiralnu uplatu na svoje račune, za šta Fond dodatno godišnje izdvaja oko 700.000 KM. 

"Fond PIO je zakonom obavezan penziju isplatiti u mjestu prebivališta, a Zakon o prebivalištu i boravištu definiše da je to opština, a ne kućna adresa, kao što podrazumijevaju `Pošte Srpske`", podsjećaju iz Fonda. 

Prema njihovim riječima, isplatu penzija posredstvom pošta zemlje u regionu vrše na teret korisnika prava, a ne na teret Fonda. 

"S ciljem smanjenja troškova Fond PIO je otkazao ugovor o isplati penzija BH poštama i HP Mostar i od Nove godine više im nećemo plaćati distribuciju, a penzionerima koji su penzije primali putem ovih pošta ostavljeno je da se izjasne da li će penziju i dalje primati putem pošte i za to plaćati proviziju ili će se opredijeliti za isplatu penzija putem poslovnih banaka", navode iz Penzijskog fonda Republike Srpske. 

Iz Fonda ističu da su radi daljeg smanjenja troškova preispitali i troškove distribucije penzija posredstvom "Pošta Srpske" i da će naredne godine ostaviti mogućnost penzionerima da se opredijele da li će penziju u narednom periodu primati posredstvom "Pošta Srpske" na svoj teret ili će penziju primati putem jedne od poslovnih banaka sa kojima Fond ima potpisan ugovor o isplati penzija. 

"`Pošte Srpske` trenutno duguju Fondu po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje 2,4 miliona KM, a rok za isplatu penzija je produžen ne zbog Fonda PIO, nego zbog uplatilaca doprinosa koji neredovno vrše uplatu doprinosa", navode iz Fonda. 

U saopštenju se naglašava da Fond PIO ne može da utiče na priliv sredstava potrebnih za isplatu penzija jer to nije u nadležnosti Fonda, ali mora, što i čini, da utiče na smanjenje svih troškova, pa i troškova distribucije penzija posredstvom "Pošta Srpske", koji iznose više od 5,5 miliona KM na godišnjem nivou. 

"Potpuno nam je jasno da se svako bori za ostvarenje profita na tržištu, pa tako i `Pošte Srpske`, ali je krajnje tendenciozno, nekorektno i neprofesionalno pokušavati obmanjivati korisnike prava i javnost u Republici Srpskoj", navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )