FOTO: null

Pljačkano nacionalno blago iz Narodnog muzeja na Cetinju. Krivičnu prijavu podnio radnik ove institucije Aleksandar Berkuljan. Nestao je Njegošev namještaj, više od dvadeset komada, slike, skulpture...

Pljačka kulturnog blaga Crne Gore iz Narodnog muzeja na Cetinju potresa crnogorsku javnost. Osnovno tužilaštvo formiralo je predmet povodom krivične prijave radnika ovog muzeja Aleksandra Berkuljana zbog nestanka 2.900 muzejskih predmeta proteklih decenija!

Pod, zasada, misterioznim okolnostima nestao je Njegošev namještaj, više od dvadeset komada, slike, skulpture... Sve pobrojano je još daleke 1966. godine upisano u registar kulturnih dobara.

- Uprava za kulturna dobra još 2013. konstatovala je manjak od preko 2.900 muzejskih predmeta. Izjašnjenje o tome Uprava je od muzeja zatražila tek tri godine kasnije, a Narodni muzej u najvećem dijelu potvrdio nalaz komisije. Najveći broj nestalih predmeta se odnosi na fond istorijskog muzeja, među kojima je i više od 20 komada Njegoševog namještaja, slike, skulpture, a sve je to uvedeno u registar kulturnih dobara - saopštio je Berkuljan.

- Slike iz fonda Umjetničkog muzeja su često davane na revers i nisu vraćene. Da stvar bude gora, nestanke u najvećem broju slučajeva nikada niko nije prijavio državnim organima radi procesuiranja.

Za nekadašnjeg gradonačelnika Cetinja Jovana Markuša ova pohara ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

- Još 1987. kao predsednik gradske vlade Cetinja pokrenuo sam pitanje pohare Dvora kralja Nikole, koji je jedna od organizacionih jedinica Narodnog muzeja Crne Gore. I kasnije ja sam kao građanin Cetinja ukazivao gdje bi mogle da se nalaze ukradene slike Vlaha Bukovca, koje su nesporno završile u Hrvatskoj, međutim nadležni u galeriji Narodnog muzeja Crne Gore i Ministarstva kulture Crne Gore nisu reagovali, kao što nisu reagovali ni posle nalaza naše komisije iz 1987. godne - kaže, za "Novosti", Markuš.

Kako kaže Markuš, iznenađen je brojem nestalih dragocjenosti na nivou Narodnog muzeja Crne Gore koje je za javnost saopštio službenik muzeja Aleksandar Berkuljan, koji je veoma dobro upoznat sa stanjem dokumentacije u Narodnom muzeju Crne Gore.

Markuš smatra da nisu samo krađe dragocjenosti problem u Narodnom muzeju Crne Gore.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )