FOTO: capital.ba

BANJALUKA – „Putevi Republike Srpske“ ponovo su odbili nalog Kancelarije za žalbe BiH da raskinu milionski ugovor za održavanje puteva sa „Prijedorputevima“ i „Kozaraputevima“, zbog čega je „Niskogradnja Marjanović“ podnijela novu žalbu, a spremila je i tužbu, saznaje portal CAPITAL.

Radi se o ugovoru vrijednom 22,2 miliona KM bez PDV-a za četvorogodišnje održavanje puteva u oblasti 1, koji su „Putevi RS“ prošle godine tek iz trećeg pokušaja dodijelili firmama „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“. Na tu odluku se žalila „Niskogradnja Marjanović“, koja je dostavila 12 miliona KM nižu ponudu, ali nije izabrana.

Uslijedile su brojne žalbe i tužbe, a Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je prošlog mjeseca donijela odluku kojom nalaže „Putevima“ da u roku od 15 dana ispoštuju njeno rješenje i ponovo izaberu najpovoljnijeg ponuđača za ovaj posao.

„Putevi“: Postupak  nabavke okončan potpisivanjem okvirnog sporazuma

Međutim, „Putevi“ su donijeli odluku o nesprovođenju postupka javne nabavke.

„Prihvata se izvještaj Komisije za javnu nabavku od 2. jula, te se postupak javne nabavke „Izvođenje radova održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva i objekata na putevima u oblasti 1 u RS, za period od četiri godine“, neće ponovo sprovoditi, jer je on okončan zaključivanjem okvirnog sporazuma sa grupom ponuđača „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“, 8. maja prošle godine“, navedeno je u odluci „Puteva“, koja je u posjedu CAPITAL-a.

U obrazloženju takve odluke „Putevi“ navode da je Zakonom o javnim nabavkama propisano da se postupak javne nabavke može okončati zaključenjem ugovora o javnoj nabavci ili okvirnog sporazuma i poništenjem postupka javne nabavke, te da je, s obzirom na to da su oni zaključili okvirni sporazum u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, prestala primjena tog zakona.

„Nakon potpisivanja okvirnog sporazuma ima se primjenjivati Zakon o obligacionim odnosima. Danom donošenja rješenja Kancelarije, postupak javne nabavke nije ni postojao, jer je on okončan potpisivanjem okvirnog sporazuma 8. maja 2018. godine“, navodi se u obraloženju „Puteva“.

Marjanović: Opet smo se žalili, ide i tužba

Obrazloženjem „Puteva“ nije zadovoljan direktor „Niskogradnje Marjanović“ Goran Marjanović koji se ponovo žalio Kancelariji za razmatranje žalbi.

„Mi smo ponovo uputili žalbu i tražimo da oni donesu odluku i da dodijele posao nama jer je očigledno da „Putevi“ to nikada neće uraditi“, naglasio je Marjanović i dodao da je tužba protiv javnog preduzeća za izgubljenu dobit spremna i da će u toku sedmice biti podnesena.

Sporni tender je raspisan još 2016. godine, ali je izbor za najpovoljnijeg ponuđača potrajao zbog brojnih žalbi koje je uložilo preduzeće „Niskogradnja Marjanović“ iz Prijedora.

„Putevi RS“ su prošle godine dodijelili posao „Prijedorputevima“ i „Kozaraputevima“, a „Niskogradnja Marjanović“ je uložila žalbu koju je Kancelarija odbacila i potvrdila odluku „Puteva“.

Međutim, „Niskogradnja Marjanović“ je podnijela tužbu Sudu BiH protiv tog rješenja, koju je sud prihvatio i predmet vratio Kancelariji za razmatranje žalbi na ponovni postupak.

Kancelarija je zatim, rješenjem od 21. januara ove godine, usvojila žalbu i kompletan postupak ponovo vratila „Putevima“.

Međutim, „Putevi“ nisu ispoštovali nalog Kancelarije, a naveli su da su pokrenuli sudski spor s ciljem poništenje tog rješenja.

Uslijedila je nova žalba „Niskogradnje Marjanović“, a Kancelarija za žalbe polovinom juna donijela novu odluku kojom je naložila „Putevima“ da u roku od 15 dana postupi po njenom ranijem rješenju.

Posao održavanja puteva u oblasti 1, koja obuhvata puteve na području Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Dubice, Krupe na Uni, Banjaluke i Gradiške u dužini od 505 kilometara.

„Prijedorputevi“ su bili jedna od tri firme koje su tužile “Puteve RS” zbog neplaćanja održavanja puteva u 2017. godini. “Prijedorputevi” su potraživali 6,7 miliona, a jedan od sudija arbitara bio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )