FOTO: pixabay

Sarajevo - Revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina na koju su i eksperti Evropske komisije dali saglasnost zbog opstrukcija bošnjačkih ministara, u prvom redu Semihe Borovac, kojoj su se priključili i Denis Zvizdić i Adil Osmanović nije usvojena već više od godinu.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša za “Glas” kaže da je u  više navrata govorio i apelovao sada ponavlja da je važno da Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina bude usvojena.

- Žalosti me, pa moram reći i ljuti činjenica da je ovaj kvalitetan i dobar dokument toliko dugo na ledu. Pozivam i sada sve aktere, sve strane u postupku da podrže ovaj dokument, da ga ovaj saziv Savjeta ministara usvoji i da konačno krene i njegova primjena - rekao je Grubeša.

Dodaje da je u  izradi ove Strategije  učestvovala  radna grupa  sastavljena od stručnjaka.

- Ona se ne bavi brojem predmeta već metodama na temelju kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a s ciljem da se rastereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete. Ovu strategiju su podržali i međunarodni posmatrači te predstavnici Evropske komisije - kaže Grubeša.

Ističe da je žalosno i nepotrebno da pojedini članovi Nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina istupaju iz tog organa kako bi natjerali ovaj Savjet ministara da konačno izvrši svoju obavezu.

- Potrebno je da oni koji su do sada blokirali usvajanje, objektivno sagledaju ovaj dokument i prestanu sa politiziranjem te priznaju da je prosto neznanje i lobiranje imalo za posljedicu da ovaj dokument ovoliko stoji, a nikako objektivni nedostaci, koje na kraju krajeva niko sve ovo vrijeme ni ne navodi. Uvjeren sam da će provođenje ove Strategije, nakon što se konačno usvoji, doprinijeti ostvarenju pravde za žrtve - rekao je Grubeša.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je za “Glas Srpske” da je Strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina dokument koji je usaglašen potpuno i da je sasvim normalno što su se iz Nadzornog tijela za provođenje strategije povukli predstavnici Republike Srpske.

- Dokument je usaglašen prije više od godinu dana. Svi subjekti koji su radili na izradi dali su pozitivno mišljenje. Nije lako razumjeti zbog čega on u konačnici nije usvojen. To izaziva ozbiljne probleme, velike teškoće i onemogućava nas u onome što je temeljni zadatak, a to je efikasno procesuiranje ratnih zločina. Sasvim je prirodno i logično da se taj dokument što prije usvoji i stavi u funkciju - rekao je Kasipović.

Istakao je da je razumljiva reakcija koja dolazi iz Republike Srpske, jer kako kaže, pojavljuju se ideje u  vezi sa “dodatnim usaglašavanjem”.

- Već usaglašen dokument ne treba usaglašavati dodatno. Treba ga usvojiti i početi primjenjivati - rekao jed Kasipović.

Komentarišući povlačenje predstavnika Republike Srpske iz Nadzornog tijela, kazao je da je to upozorenje.

- To je i upozorenje i treba ga na taj način razumjeti. Ti ljudi su vrlo vrijedno i predano radili da bi se došlo do dokumenta. Reakcija je sasvim logična. Dokument treba usvojiti i početi primjenjivati – kaže Kasipović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )