FOTO: Capital.ba

Zaštitni fond Republike Srpske u prvoj polovini 2019. godine isplatio je oko 680.000 KM za naknadu šteta koju su pričinila neosigurana i neregistrovana vozila. Ovaj fond uspio je ostvariti dobit od oko 270.000 KM.

Ukupni prihodi Zaštitnog fonda, u prvih šest mjeseci, iznosili su 1.548.954 KM, od čega su poslovni prihodi bili 1,3 miliona KM.

Poslovne prihode činili su prihodi od doprinosa i članarina i to oko 77,1 odsto, te prihodi od uknjiženih regresnih potraživanja, oko 22,9 odsto.

Finansijski prihodi Zaštitnog fonda su uglavnom bili od naplaćenih otpisanih potraživanja.

Ukupni rashodi iznosili su 1,27 miliona KM, koji se uglavnom odnose na troškove zarada i doprinose, te rashodi po osnovu ispravke vrijednosti i otpisa potraživanja.

Zaštitni fond je u prvoj polovini 2019. godine ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu od 269.022 KM.

Ovaj fond isplatio je 682.265 KM po osnovu zahtjeva za naknadu šteta na licima ili imovini.

Sva društva za osiguranje koja u Republici Srpskoj obavljaju poslove osiguranja od autoodgovornosti i osiguranja putnika u javnom prevozu od posljedica nesrećnog slučaja, obavezno su članovi Zaštitnog fonda i plaćaju doprinos za to.

Doprinos se plaća srazmjerno obračunatoj premiji osiguranja od autoodgovornosti i osiguranja putnika u javnom prevozu.

Zaštitni fond je obavezan da isplaćuje štete nastale na teritoriji Republike Srpske trećem oštećenom licu, ako ih prouzrokuje nepoznato vozilo (štete na licima) ili vozilo čiji vlasnik nije zaključio ugovor o osiguranju od autoodgovornosti (štete na licima i stvarima).

Pored toga, Zaštitni fond je obavezan da isplaćuje naknade oštećenim licima u slučaju da nije zaključen ugovor o obaveznom osiguranju putnika u javnom prevozu od posljedica nesrećnog slučaja, te šteta iz osnova autoodgovornosti i osiguranja putnika u javnom prevozu koje nisu mogle biti nadoknađene iz stečajne ili likvidacione mase društva za osiguranje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )