FOTO: Capital.ba

Nezdrava ishrana u današnje vrijeme ubija više ljudi nego cigarete, piše Bright Side. Naučnici su otkrili da nedostatak važnih hranljivih materija može znatno oštetiti naše zdravlje. Isto tako, neki proizvodi koje ubacujemo u svoju ishranu zbog njihovih, tzv. koristi, takođe mogu biti destruktivni za naše tijelo.

Pogledajte koje sve nezdrave stvari svakodnevno unosimo u svoju ishranu.

1. Svježi voćni sokovi

Voće se smatra zdravim za našu ishranu, a svježi sokovi su jednostavan način da u sebe unesemo dnevnu dozu voća. Ipak, u tečnom obliku, voće izgubi većinu svojih korisnih elemenata, poput vlakana koja igraju ključnu ulogu u sprečavanju dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.

Šta više, nekontrolisano konzumiranje sokova zapravo može dovesti do pojave ovih zdravstvenih problema zbog količine šećera koju sadrže. U stvari, neki od njih imaju isto šećera koliko i limenka Koka-kole!

Preporučljivije je pojesti cijelu voćku, nego piti voćne sokove. Jedna voćka je dovoljna da vas zasiti i ispuni vašu potrebu za nečim slatkim, dok je za pravljenje jedne čaše soka, obično potrebno iskoristiti više voćki odjednom.

2. Slatkiši od granole

Iako su bogate hranljivim sastojcima, neke grickalice od granole sadrže i velike količine šećera. Prema bazi podataka o hranljivim namirnicama, najpopularniji ovakvi slatkiši sadrže od 15g do 30g šećera po porciji. Sa druge strane, ukoliko se na pravi način izaberu, ove grickalice su savršen način da utolite glad i izbjegnete prejedanje, jer su porcije napravljene tako da budu dovoljne i sadrže dosta zdravih namirnica. Idealna grickalica treba da sadrži 3g vlakana, 5. proteina i manje od 10g šećera.

3. Suši

Suši sam po sebi nije štetan. Međutim, problem predstavljaju razni sastojci i aditivi koji se dodaju u njega. Mnoge rolnice danas sadrže majonez, krem sir, soseve i druge sastojke koji povećavaju hranljivu vrijednost sušija i čine da jedna rolnica ima kalorijsku vrijednost dovoljnu za čitav dan. Kako biste izbjegli problem sa težinom, birajte jednostavne rolnice od lososa ili idite na sašimi.

4. Uzgajana riba

Ovaj problem se, takođe, tiče i sušija. Divlja riba je bogata Omega 3 masnim kiselinama, koje smanjuju rizik od bolesti srca ili šloga. Ipak, to dosta zavisi od toga čime se riba hrani. Nažalost, ona riba koju kupujemo u supermarketima obično ne dolazi iz okeana, već iz uzgajivačnica. Dakle, tu ne samo da im nedostaje zdrava ishrana, nego sadrže i hemijske dodatke koje uzgajivači dodaju kako bi riba brže rasla.

Pokušajte da nađete izvor svježe ribe u vašem gradu i kupujete na provjerenom mjestu.

5. Hrana bez masti

U prošlom vijeku hrana bez masti je bila pravo otkriće. Tako je bilo sve dok nutricionisti nisu shvatili da su proizvođači počeli da mijenjaju zdrave masti prerađenim šećerom kako bi održali prirodni ukus namirnica. Dakle, umjesto da imate ono što nazivaju zdravim obrokom, vi bukvalno jedete skrivenu šećernu bombu. Sada stručnjaci preporučuju da se opredeijlite za mliječne proizvode koji su bogati vitaminima i zdravim mastima, poput seoskog sira ili grčkog jogurta, koji ne uključuju nikakve šećerne dodatke.

6. Žitarice

Žitarice su oduvijek smatrane jednostavnim rješenjem za zdrav i hranljiv doručak. Ipak, nemaju sve vrste žitarica isti dobar učinak. Većina njih je napravljena od rafinisanih zrna. Tokom tog procesa, žitarice gube značajnu količinu vlakana i drugih sastojaka koji vam pomažu da ostanete siti. Da ne spominjemo još i ogromnu količinu šećera koja im se dodaje kako bi imale bolji ukus i bile privlačnije djeci.

Povećan unos šećera može uzrokovati dijabetes, bolesti srca i gojaznost. Umjesto žitarica, konzumirajte ovsene kaše ili integralne žitarice, koje sadrže dovoljno vlakana da vas zasite i daju vam energiju.

7. Bijeli hljeb

Bijeli hljeb je još jedan proizvod napravljen od rafinisanih zrna kome fale zdravi hranljivi sastojci i vlakna. Dok vlakna doprinose održavanju zdrave težine, dobrog krvnog pritiska i manjeg rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti – činjenica da ih bijeli hljeb nema razlog je zašto se suočavate sa svim tim problemima.

Hljeb od cijelih žitarica mogao bi biti dobra zamjena. Šta više, studije su pokazale da dnevna konzumacija ovog hjleba, smanjuje rizik  od razvoja navedenih bolesti.

8. Soja

Soja može biti štetna po vaše zdravlje, kao što je i za ekologiju. Naime, većina soje je genetski modifikovana, što znači da je teško da ćete dobiti bilo koji od obećanih hranljivih sastojaka iz njih.

Drugi problem sa sojom je visoka koncentracija izoflavona, ili biljnih estrogena, koji povećavaju njihov nivo u vašem tijelu i narušavaju vaš menstrualni ciklus. Iz istih razloga, uzimanje soje je obično povezano sa povećanom aktivnošću hormona štitne žlijezde, što može dovesti do neočekivanog gubitka težine, znojenja i oticanja vašeg vrata. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )