FOTO: Glas Srpske

Motociklista Elvedin B. (19) iz Gradačca poginuo je u ponedjeljak uveče kada je vozeći “hondu” sletio s puta. Istog dana u blizini Mrkonjić Grada povrijeđen je vozač motocikla Duško Šešić (25) iz Austrije.


Nesreća u kojoj je stradao devetnaestogodišnjak desila se oko 20.15 časova u ulici Šestog bataljona u Gradačcu. Elvedin B. je izgubio kontrolu nad motociklom, izletio s puta i udario u zaštitnu ogradu stadiona Fudbalskog kluba “Gradačac”. Zadobio je teške povrede i prevezen je u Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli gdje ubrzo preminuo.

Nesreća u kojoj je povrijeđen Šešić desila se na sličan način dva časa ranije u mjestu Brdo. Iz Policijske uprave Mrkonjić Grad, navodeći inicijale, saopštili su  da je do nesreće došlo kada je Šešić vozeći motocikl “honda” sletio s puta.

Vozači dvotočkaša dolaskom lijepog vremena sve češće pune stupce crne hronike, a u posljednjih deset dana život su izgubila dvojica motorista.  U ponedjeljak je poginuo Jasmin Jugić kada se motociklom sudario sa “sitorenom” u  mjestu Makljenovac, kod Doboja, dok je krajem jula nastradao Miodrag Pucarević iz Kotor Varoša kada se pri velikoj brzini sudario sa motorom kojim je upravljao njegov sugrađanin Dario Slavnić. Ove nesreće ukazuju da su motociklisti ugrožena kategorija vozača u saobraćaju. Prema riječima saobraćajnih stručnjaka glavni razlozi nesreća su nepažnja i brza vožnja.

- Teške posljedice nastaju uglavnom zato što vozači automobila oduzimaju prvenstvo prolaza motociklistima, skreću pred njih bez žmigavca i slično. Problem je i brza vožnja motociklista, pogotovo mlađih koji pod adrenalinom ne paze kako voze i jurcaju - kazao je predsjednik banjalučkog Moto-kluba “Stršljen” Siniša Praštalo.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS su istakli da je prema njihovim analizama od ukupnog broja stradalih u saobraćaju 11,5 odsto motociklista. To je, naglašavaju,  jako zabrinjavajuće kada se uzme u obzir da oni ne voze tokom cijele godine. U ovoj agenciji smatraju da je potrebno oštrije kažnjavati saobraćajne prekršaje.

Statistika
Statistika pokazuje da su na putevima Republike Srpske u prvih sedam mjeseci ove godine poginula četiri motociklista, dok ih je 51 povrijeđen. Za razliku u od istog perioda lani, broj poginulih je manji za šest vozača dvotočkaša, dok je broj nesreća u kojima su učestvovali motociklisti povećan sa 208 na 228.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )