FOTO: null

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističe da se nameće pitanje zašto ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović proziva Republiku Srpsku u vezi sa problemima izvoza voća u Rusiju, ako se zna da je mj

Resorno ministarstvo je saopštilo da je poznato i da je Spoljnotrgovinska komora BiH izdala "forma A" obrazac, kao dokaz o porijeklu robe iz BiH, a da je fitosertifikat izdat u Brčko distriktu BiH.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske odbacuje navode Šarovića u vezi sa problemima izvoza voća u Rusiju, podsjećajući da je upravo ovo ministarstvo prvo reagovalo i brisalo iz evidencije izvoznika firmu koja je izvršila reeksport jabuka porijeklom iz Poljske, kao i sve njene kooperante.

U saopštenju se ističe da je Inspektorat Republike Srpske izvršio sve inspekcijske kontrole uključenih subjekata sa područja Republike Srpske, a izvještaji o izvršenim kontrolama su dostavljeni i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu Republike Srpske u cilju sprovođenja dalje istrage.

Iz Ministarstva su ocijenili čudnim, to da Šarović nema informacije da na osnovu Pravilnika, koji je donijela Uprava za zaštitu zdravlja bilja pri Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, od 2011. godine uvoz voća i povrća ne podliježe pregledu fitosanitarne inspekcije, a što je problem na koji institucije Republike Srpske stalno ukazuju.

"Podjela nadležnosti u oblasti poljoprivrede i spoljne trgovine jasno je definisana Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske, te se date činjenice ne mogu nazivati `jeftinim štosovima`, kako kaže Šarović", ističu u Ministarstvu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je ovo ministarstvo spremno da rješava problem zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, te naglasio da je neophodno pooštriti kontrole radi sprečavanja zloupotreba i prevara.

Prema njegovim riječima, svaki kilogram jabuka koji uđe iz Poljske kontroliše fitosanitarni inspektor iz Republike Srpske i svaku količinu jabuka koje se izvoze u Rusiju kontrolišu inspektori iz Srpske.

On smatra da je priča o navodnom prenošenju nadležnosti "jeftin štos" koji se želi prodati javnosti i ističe da se poziv za pooštravanje kontrole pri izvozu u Rusiju ne može nazvati prenošenjem nadležnosti.

Zabrana uvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju stupila je na snagu 22. januara zato što je, prema navodima ruske inspekcije, preduzeće iz Bijeljine prepakivalo jabuke porijeklom iz Poljske i izvozilo u Rusiju uz sertifikat koji je izdao fitosanitarni inspektor distrikta Brčko.

Inspektorat, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražili su od nadležnih da kazne odgovorne zbog propusta, a resorni ministar Stevo Mirjanić donio je odluku o brisanju preduzeća "Frukt kompani" iz Bijeljine sa liste izvoznika u Rusiju, jer su nekorektnim radom pričinili veliku štetu domaćim proizvođačima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )